Tänkvärt

Den som har kärnvapen är en stormakt, men kärnvapen får inte komma i händerna på en galning, för bara en galning kan vilja starta ett kärnvapenkrig. Man har dom bara för att andra har dom och att omvärlden ska tro att man är tillräckligt galen för att använda dom. Om omvärlden tror att man är tillräckligt galen för att använda kärnvapen, då hör man till dom största. Omvärlden får inte börja tro att man är klok, för då blir det väldigt farligt.

– Eva Moberg

Ett lamt Sverige

Av: Josefin Lind, generalsekreterare

Det var översynskonferensen av icke-spridningsavtalet om kärnvapen (NPT) som inleddes igår vid FN i New York. Den här typen av möten hålls bara vart femte år, och därför är det väldigt viktigt att alla stater tar sitt ansvar för att driva nedrustningen framåt, till exempel genom att hålla starka och bra uttalanden.

Mannen som räddade världen

Av: Gunnar Westberg

Vi får förflytta oss trettio år tillbaka i tiden. Då visste vi att risken för ett kärnvapenkrig var stor. I Sovjetunionen var många övertygade om att USA skulle anfalla. Peter Handbergs berättar i sin bok Undergångens skuggor att han träffat män som vakade över de platser i Baltikum där de interkontinentala raketerna vilade.

Med hopp och tålamod

Av: Clara Levin, projektledare

Var det nu det hände, frågade vi oss när vi gick ifrån seminariet ”Kärnvapennedrustning – hur uppnår vi framsteg” med utrikesminister Margot Wallström, Läkare mot Kärnvapens generalsekreterare Josefin Lind, Röda korsets ordförande Eva von Oelreich, SIPRIs ordförande ambassadör Sven-Olof Petersson och ambassadör Henrik Salander.