Tänkvärt

All mankind is now learning that these nuclear weapons can only serve to destroy, never become beneficial.

– Alva Myrdal

PRESSMEDDELANDE: 35 686 NAMN MOT KÄRNVAPEN TILL ANN LINDE

Fem organisationer överlämnar på tisdagen 35 686 namnunderskrifter till stöd för FN-avtalet mot kärnvapen till utrikesminister Ann Linde. Överlämnandet sker vid ett möte på UD i Stockholm. 

PRESSMEDDELANDE: SVERIGE MÅSTE TA AVSTÅND FRÅN MACRONS FARLIGA KÄRNVAPENPOLITIK

I ett tal idag presenterade Frankrikes president Emanuel Macron sin strategi om försvar och avskräckning för de kommande åren. Han talade om att Frankrikes kärnvapen bidrar till europeisk säkerhet och att han vill inleda en strategisk dialog med de europeiska stater som vill utveckla en europeisk kärnvapendoktrin. Macron uttryckte att stater på detta sätt kan vara delaktiga i bland annat övningar med franska kärnvapen.

INGA KÄRNVAPEN ÄR “MER ÖVERLEVNADSBARA”

Vårt pressmeddelande om USA:s nya utplacerade kärnvapen plockades upp av Läkartidingen 6/2. Läs artikeln här.

“Civila drabbas vid en kärnvapenattack, och konsekvenserna är katastrofala. Läkare och sjukhuspersonal kan omöjligt hantera en sådan katastrof. Det säger Åsa Lindström, akutläkare och ordförande för Läkare mot kärnvapen i ett pressmeddelande med anledning av att USA placerat ut nya »mer överlevnadsbara kärnvapen« på ubåtar.”

PRESSMEDDELANDE: USA:S NYA UTPLACERADE KÄRNVAPEN SÄNKER TRÖSKELN FÖR KÄRNVAPENKRIG

De nya kärnvapnen som USA kallar ”mindre och mer överlevnadsbara” vilka placerades ut på ubåtar i förra veckan beskrivs vara i ungefär samma storlek som bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Dessa släckte 140 000 människoliv i de båda japanska städerna och människor lider än idag av dess konsekvenser.