PRESSMEDDELANDE: MANIFESTATION FÖR FRED OCH NEDRUSTNING PÅ HIROSHIMADAGEN

Nästa vecka, den 6 augusti, är det 70 år sedan USA släppte atombomben över Hiroshima. Tre dagar senare, den 9 augusti, släpptes en andra atombomb över Nagasaki. Flera hundratusen människor dog av tryckvågen, hettan och strålningen. Än idag behandlar Röda Korsets sjukhus människor för skador och sjukdomar som båda atombomberna orsakade för 70 år sedan.

Vi har det senaste året haft besök i Stockholm av flera Hibakushas. Dessa är människor som som överlevde atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Trots deras höga ålder reser många runt över hela jorden för att berätta om dessa humanitära katastrofer. ”Jag har ägnat större delen av mitt vuxna liv för att förbjuda dessa hemska vapen som skapats av människor, för jag vill inte att någon ska behöva genomlida det helvete som jag upplevde i Hiroshima” sa Setsuko Thurlow när hon var på besök i Stockholm i december 2014. I en debattartikel uppmanade hon den svenska regeringen att arbeta för ett förbud mot kärnvapen.

Den 6 augusti, på Hiroshimadagen, kommer Svenska Läkare mot Kärnvapen att hedra minnet av de tusental människor som fallit offer för atombomberna med en manifestation för fred och kärnvapennedrustning. Det kommer vara musik, poesi och tal på Stortorget klockan 15:00. I Storkyrkan hålls en traditionsenlig ceremoni med tal och musik klockan 17:00. Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom kommer då att delas ut för sjunde året. Årets mottagare av priset är Amanda Jackson, hållbarhetschef på Swedbank, som genom sitt arbete har satt kärnvapenfrågan högt på bankens agenda och skapat en högre moralisk värdegrund, inte bara på sin egen bank utan på flera banker genom att sluta investera i kärnvapen.

”Som läkare finns det inget jag kan göra efter en kärnvapenattack. Inför kärnvapenhotet finns bara en enda rationell handling: att med all kraft arbeta för att de aldrig används igen. Därför måste vi tillsammans verka för att en total kärnvapenavrustning.” säger Andreas Tolf, ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Kontakt och mer information
Andreas Tolf, ordförande
Andreas.tolf@slmk.org
070-636 38 34

Clara Levin, projektledare
Clara.levin@slmk.org
076-017 38 69