Aktuellt

Välkommen till Svenska Läkare mot Kärnvapens årsmöte 23 januari

Alla föreningens medlemmar hälsas välkomna till Svenska Läkare mot Kärnvapens årsmöte via Zoom den 23 januari 2021 kl. 14:00-15:00. Anmälan görs till meit.krakau@slmk.org senast den 16 januari. Före årsmötet skickar vi ut ett mail med inloggningsuppgifter till deltagarna. Motioner ska enligt stadgan vara styrelsen tillhanda senast 8 veckor före årsmötet, alltså senast den 28 november 2020.

Läs hela

Webinar 9/12: Snart är kärnvapen förbjudna – vad innebär det?

I oktober anslöt sig det 50:e landet till FN:s kärnvapenkonvention och den 22 januari 2021 träder förbudet i kraft. Då blir konventionen bindande internationell lag för de 50 stater som ratificerat den, och kärnvapen blir därmed olagliga för dem. Men vad innebär det egentligen enligt internationell humanitär rätt? Hur kommer förbudet att påverka övriga stater? Och vad händer nu?

Läs hela

Sök tjänsten som ekonomi- och administrationsansvarig hos oss!

Nu söker Svenska Läkare mot Kärnvapen en ekonomi- och administrationsansvarig på 50%! Vi söker dig som är en driven person och som vill bidra praktiskt till nedrustningsarbetet på vårt kontor i centrala Stockholm. Välkommen med din ansökan senast den 6 januari 2020!

Läs hela

USA får en ny president – men kärnvapenhotet kvarstår

När Joe Biden tillträder som USA:s nya president i januari blir det honom som väskan med kärnvapenkoderna kommer att följa vart han än befinner sig. Hur risken påverkas av presidentskiftet är upp till var och en att bedöma – men säkert är att oavsett vem som sitter på knappen är risken betydande. Läs vår senaste blogg.

Läs hela

Debatt: Presidenten, coviden och kärnvapenkoderna

Den amerikanske presidentens insjuknande i covid-19 blixtbelyser hotet från kärnvapnen. Donald Trump behandlades med ett starkt kortisonpreparat som har känslan av upprymdhet som vanlig bieffekt, vilket presidenten visade tecken på.  Samtidigt hade han full tillgång till koderna som kan utlösa ett kärnvapenkrig. Läs vår debattartikel på Dagens Arena.

Läs hela

Varning, Mr President! Dexametason kan framkalla psykos

När Donald Trump kortisonbehandlades för covid-19 hade han ”aldrig mått bättre”. En sådan känsla är en vanlig biverkning av kortison, och kan i höga doser leda till psykos. Ändå hade han den ”nukleära fotbollen”, med koderna för att utlösa en kärnvapenattack, med sig på sjukhuset.

Läs hela

Debatt: Sverige står utanför

I 75 år har vi levt under kärnvapenhotet, och i 75 år har människor världen över kämpat för att frias från detta hot, genom total eliminering av kärnvapen. I dag, den 26 september, på FN:s internationella dag för avskaffandet av kärnvapnen, kan vi dock konstatera att kärnvapenstaterna inte visar några tecken på att verka för en värld utan kärnvapen.

 

Läs hela

Hälsning från SLMK:s valberedning

Arbetet med styrelsens sammansättning är en ständigt pågående process för att säkerställa och stärka föreningens aktualitet, kompetens och ledning. Har du erfarenhet av styrelsearbete eller ledning av verksamheter och vill delta mer aktivt i Läkare mot kärnvapens styrelsearbete? Välkommen att höra av dig till valberedningen!

Hälsningar,

Andreas Tolf
Sammankallande SLMK:s valberedning
andreas.tolf@slmk.org

Läs hela

“Sverige måste våga stå upp mot kärnvapen”

På Hiroshimadagen den 6 augusti publicerade vi, tillsammans med 19 andra organisationer, debattartikeln Sverige måsta våga stå upp mot kärnvapen i Aftonbladet.

Dagen innan publicerade David Victorin, vice ordförande, och Gunnar Westberg, styrelseledamot, debattartikeln ”Tidigare har Sverige alltid skrivit under internationella avtal om nedrustning av kärnvapen. Varför vägra denna gång?” i Sydsvenskan.

Läs hela

Max Tegmark får årets anti-atombombsdiplom

Det är med stor glädje som Svenska Läkare mot Kärnvapen i år delar ut Anti-atombombsdiplomet till Max Tegmark. Max Tegmark, professor i fysik, har sedan tonåren varit engagerad mot kärnvapen och inför förhandlingarna om ett kärnvapenförbud i FN samlade han stöd för det bland världens forskare. Max intervjuas i Dagens Nyheter idag med anledning av priset där han bland annat säger att han skäms över ett ryggradslöst Sverige, läs hela artikeln här.

Läs hela

Kampanj: Tagga en trana – för ett kärnvapenförbud

Den 6 augusti är det 75 år sedan staden Hiroshima raserades av en atombomb. Två dagar senare släpptes ytterligare en över staden Nagasaki. Var med i kampanjen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” och ta ställning för att inga barn eller vuxna ska dödas av kärnvapen någonsin igen.

Läs hela

Hiroshima ICAN Academy

Är du 25 år eller yngre och vill lära dig mer om hur du kan bli en del av arbetet för en kärnvapenfri värld? Sök utbildningen Hiroshima ICAN Academy, senast fredag den 26 juni! Under kursen får du bland annat möta atombombsöverlevare, civilsamhället och diplomater.

Läs hela

Debatt: Regeringens prioriteringar är svårtolkade

I dag, den 27 april, skulle översynskonferensen om icke-spridningsavtalet om kärnvapen ha inletts i FN:s högkvarter i New York. Konferensen är nu uppskjuten på grund av covid-19. Det är nu av största vikt att Sverige agerar och inte hamnar i ett vakuum på grund av att konferensen skjutits upp.

Läs hela

LÅT CORONAPANDEMIN BLI EN VARNINGSKLOCKA FÖR KÄRNVAPENKRIGET

Så lite det behövs för att det globala samhället ska gå på knäna. Ett virus som tills nyligen nöjt sig med att infektera djur muterade och lärde sig leva på människor. Nu sprider det sig snabbt över hela världen och dödar några procent av drabbade befolkningsgrupper, framför allt äldre.

Läs hela

Upprop: Forskare vill förbjuda kärnvapen

Nu har forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg startat ett upprop för akademiker inom flera ämnesområden, med målet att Sverige ska skriva under FN:s förbud mot kärnvapen.

Läs hela

Hur kan kärnvapen avvecklas och förbjudas?

Hur kan kärnvapen avvecklas och förbjudas? Kan Ickespridningsfördraget (NPT) och FN-konventionen om förbud mot kärnvapen (TPNW) förstärka varandra? Det var temat för ett seminarium anordnat av Svenska Nätverket för Kärnvapennedrustning den 29 januari i ABF-huset i Stockholm. Vår medlem Eva Petersson, sjuksköterska, rapporterar.

Läs hela

Pressmeddelande: Sverige måste ta avstånd från Macrons farliga kärnvapenpolitik

I ett tal idag presenterade Frankrikes president Emanuel Macron sin strategi om försvar och avskräckning för de kommande åren. Han talade om att Frankrikes kärnvapen bidrar till europeisk säkerhet och att han vill inleda en strategisk dialog med de europeiska stater som vill utveckla en europeisk kärnvapendoktrin. Macron uttryckte att stater på detta sätt kan vara delaktiga i bland annat övningar med franska kärnvapen.

Läs hela

Läkare mot kärnvapen har en ny ordförande

På årsmötet den 25 januari valdes Åsa Lindström till föreningens nya ordförande! Åsa började engagera sig i föreningen under sina läkarstudier vid Umeå universitet och sedan dess varit aktiv.

Läs hela

100 sekunder till midnatt

Igår den 23 januari släppte Bulletin of the Atomic Scientists sin nya bedömning av hur nära vi står en global katastrof så som kärnvapenkrig. Deras analys, som presenteras i form av en klocka, är att mänskligheten nu står 100 sekunder från domedagen. Så nära har vi aldrig någonsin varit innan – inte ens under kalla kriget.

Läs hela

Svagt stöd för kärnvapen I Belgien

Belgien är ett av fem Natoländer med amerikanska kärnvapen utplacerade på sin mark. I förra veckan (16 januari) hölls en rafflande omröstning i det belgiska parlamentet som visade hur bräckligt stödet för dessa kärnvapen är bland landets folkvalda.

Läs hela

Försvarsministern pratar kärnvapen på folk och försvars rikskonferens

Idag, måndag, talade försvarsminister Peter Hultqvist vid Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Hultqvist underströk vikten av att bevara och stärka folkrätten kring kärnvapen, särskilt som hotet om kärnvapenanvändning nu ökar. Regeringen menar att arbetet för nedrustning och en stärkt norm mot kärnvapen ska ske inom icke-spridningsavtalet, NPT, och tar sikte på vårens stora förhandlingar inom avtalet.

Läs hela