Kvinnan i fredsarbetet

Kvinnan i fredsarbetet är en staty placerad på Kärleksudden på Djurgården och är tillägnad alla kvinnor som varit och är aktiva i fredsarbetet. Hon restes i juni 2016.

kvinnan i fredsarbetet

Idén till statyn över Kvinnan i fredsarbetet föddes på ett arbetsmöte i Stockholmsgruppen för Svenska Läkare mot Kärnvapen 2011. Ordförande Leonore Wide hade nyligen besökt Norge och där sett många statyer av kvinnor som rests för att hylla deras arbete för fred, många i anslutning till andra världskrigets slut. Vi tänkte på alla statyer på män i Sverige och inte minst på alla kungar som hyllats för insatser i krig. Statyer över betydelsefulla kvinnor är få och särskilt sådana som hyllar kvinnors arbete för fred, konstaterade vi. Vi bestämde oss för att göra något åt detta och bildade föreningen Kvinnan i fredsarbetet.

Efter en del funderande kontaktade vi den framstående skulptören Peter Linde och han tände omedelbart på idén. Nu fattades pengar och en plats att resa den på.

Vi kontaktade Mårten Carstenfors, chef för Stockholm konst och Liljevalchs museum. Nej, sa han i Stockholm finns det inte plats för fler statyer … men låt mig tänka efter, på Kärleksudden på Djurgården har det blivit ett tomrum då någon sågat av huvudet till statyn Idyll av Christian Eriksson, som inte kunnat återfinnas. Mårten kontaktade Kungliga Djurgårdens förvaltning som blev glada över erbjudandet.

Att samla ihop pengar till en fredsstaty skulle ta längre tid än vi tänkt oss. Det är svårt att räkna alla ansökningar, alla kontakter vi tagit per telefon, alla brev vi skrivit, personliga förfrågningar, tiggarbrev i alla brevlådor på Djurgården mm. Vi har till och med stått staty på sockeln som stod kvar efter Idyll med bössa i hand och samlat in några hundralappar.

Vi har under fem år fått följa Peters konstnärliga arbete, från modell till färdig gipsstaty, med porträttmedaljongerna av Alva Myrdal och Inga Thorsson, till de färdiga bronsgjutningarna och har glatt oss åt många kulturella samtal under processens gång.

Vi är tacksamma för bidrag vi fått från Danelii stiftelse, Kungliga Akademien för de fria konsterna, Klas de Vylder, Längmanska fonden, Sten och Birgitta Westerberg med flera och för det goda samarbetet med Kungliga Djurgårdens förvaltning som också bekostat sockeln.

Berättelser om Alva Myrdal och Inga Thorsson finner du i skriften Kvinnan i fredsarbetet.

Recension och tankar om boken Andrea Andreen: För Livets Skull.

Kontakta oss:
Gösta Alfvén, ordförande, gosta.alfven[a]slmk.org, mobil 0739 660835
Leonore Wide, sekreterare, leonore.wide[a]slmk.org
Carin Odhner, kassör, carin.odhner[a]telia.com
Eva Petersson, ledamot, ekm.petersson[a]gmail.com