Aktuellt

Press: Natotoppmötet – Sverige måste deklarera sig kärnvapenfritt

Sverige deltar nu i sitt första Natotoppmöte som fullvärdig medlem. Det är ett tillfälle för regeringen att tydligt deklarera att kärnvapen inte får föras in, eller stationeras, på svenskt territorium. Norge och Danmark uttryckte detta för egen del på Natotoppmötet i Paris så tidigt som 1957.

Läs hela

Semestertider

Nu går vi in i semestertider vilket innebär att det kan ta lite längre tid att få svar från kansli och styrelse. Vi önskar alla våra medlemmar en fin sommar!

Läs hela

Intervju i Läkartidningen: Lämnar namnlista till riksdagen

I fredags överlämnade Svenska läkare mot kärnvapens generalsekreterare Josefin Lind en namnlista till riksdagen. Över 7 000 personer har skrivit under organisationens krav om att DCA-avtalet bör innehålla en skrivelse om att kärnvapen inte kan placeras i Sverige. I morgon röstar riksdagen om det militära samarbetsavtalet med USA.

Läs hela

Press: Regeringen fortsätter att hålla dörren öppen för kärnvapen i Sverige

Imorgon röstar Riksdagen om DCA-avtalet med USA. Men förbehåll mot kärnvapen på svenskt territorium saknas fortfarande.

— Det är uppenbart att regeringen inte vill stänga dörren för kärnvapen i Sverige, mot svenska folkets önskan. Det öppnar för att göra Sverige till en direkt måltavla för en kärnvapenattack med katastrofala följder. Det är inte att ta ansvar och att sätta sina medborgares säkerhet främst, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Enligt en Novusundersökning som Svenska Läkare mot Kärnvapen genomförde i december vill 66% av svenska folket att Riksdagen antar en lag eller policy som tydligt förbjuder kärnvapen på svenskt territorium. Endast 18% anser att det inte är nödvändigt.

Läs hela

Över 7000 underskrifter överlämnade till riksdagen

Idag överlämnade vi 7092 namnunderskrifter mot kärnvapen i Sverige till riksdagsledamötena i det sammansatta försvars- och utrikesutskottet. På tisdag röstar riksdagen om det militära samarbetsavtalet med USA. Vi kräver skriftliga garantier, genom lagstiftning eller policy, om att kärnvapen inte förs in eller placeras på svenskt territorium!

Läs hela

Se samtalet om Sverige och kärnvapen i efterhand – vad gäller egentligen?

Just nu pågår det en debatt i Sverige om kärnvapen i förhållande både till Natomedlemskapet och det militära samarbetsavtalet med USA (DCA). Frågan är: kommer kärnvapen kunna placeras ut i Sverige, och vem bestämmer det? I detta samtal från den 11 juni pratar vi om vad som egentligen gäller kring kärnvapen i svensk lag och policy, avtal och internationella regler. Vi diskuterar även några av de myter och missuppfattningar som uppkommit i mediedebatten kring kärnvapen.

Läs hela

Seminarium 19/6: Sweden, NATO and nuclear deterrence

Josefin Lind, generalsekreterare SLMK, deltar i Folk och Försvars seminarium om Sverige, Nato och kärnvapenavskräckning.

Folk och Försvar invites you to a seminar with NATO’s Director of Nuclear Policy. This seminar will provide insights on NATO’s nuclear policy as well as Swedish perspectives as the newest member in NATO and thus part of the nuclear deterrence.

Läs hela
1 2 3 54