Aktuellt

Webinar 9/12: Snart är kärnvapen förbjudna – vad innebär det?

I oktober anslöt sig det 50:e landet till FN:s kärnvapenkonvention och den 22 januari 2021 träder förbudet i kraft. Då blir konventionen bindande internationell lag för de 50 stater som ratificerat den, och kärnvapen blir därmed olagliga för dem. Men vad innebär det egentligen enligt internationell humanitär rätt? Hur kommer förbudet att påverka övriga stater? Och vad händer nu?

Välkommen på ett webinar där Magnus Løvold, policyrådgivare på Internationella Röda Kors-kommittén (ICRC), reder ut detta och mycket mer. Möjlighet att ställa frågor kommer att finnas!

När: Onsdag den 9 december, kl 19.30-20.30
Var: Zoom. Länk skickas ut dagen före webinaret.
Anmälan: Klicka här för att anmäla dig!

Läs hela

Sök tjänsten som ekonomi- och administrationsansvarig hos oss!

Nu söker Svenska Läkare mot Kärnvapen en ekonomi- och administrationsansvarig på 50%! Vi söker dig som är en driven person och som vill bidra praktiskt till nedrustningsarbetet på vårt kontor i centrala Stockholm. Välkommen med din ansökan senast den 6 januari 2020!

Läs hela

USA får en ny president – men kärnvapenhotet kvarstår

När Joe Biden tillträder som USA:s nya president i januari blir det honom som väskan med kärnvapenkoderna kommer att följa vart han än befinner sig. Hur risken påverkas av presidentskiftet är upp till var och en att bedöma – men säkert är att oavsett vem som sitter på knappen är risken betydande. Läs vår senaste blogg.

Läs hela

Debatt: Presidenten, coviden och kärnvapenkoderna

Den amerikanske presidentens insjuknande i covid-19 blixtbelyser hotet från kärnvapnen. Donald Trump behandlades med ett starkt kortisonpreparat som har känslan av upprymdhet som vanlig bieffekt, vilket presidenten visade tecken på.  Samtidigt hade han full tillgång till koderna som kan utlösa ett kärnvapenkrig. Läs vår debattartikel på Dagens Arena.

Läs hela

Varning, Mr President! Dexametason kan framkalla psykos

När Donald Trump kortisonbehandlades för covid-19 hade han ”aldrig mått bättre”. En sådan känsla är en vanlig biverkning av kortison, och kan i höga doser leda till psykos. Ändå hade han den “nukleära fotbollen”, med koderna för att utlösa en kärnvapenattack, med sig på sjukhuset.

Läs hela

Debatt: Sverige står utanför

I 75 år har vi levt under kärnvapenhotet, och i 75 år har människor världen över kämpat för att frias från detta hot, genom total eliminering av kärnvapen. I dag, den 26 september, på FN:s internationella dag för avskaffandet av kärnvapnen, kan vi dock konstatera att kärnvapenstaterna inte visar några tecken på att verka för en värld utan kärnvapen.

 

Läs hela
1 2 3 30