Aktuellt

Intervju i TV4 nyheterna om Nobels fredspris

Nobels fredspris 2024 tilldelas den japanska organisationen Nihon Hidankyo för sina ansträngningar att uppnå en värld fri från kärnvapen och för att genom vittnesmål ha visat att kärnvapen aldrig får användas igen.

Läs hela

Intervju: Japansk gräsrotsrörelse får Nobels fredspris

Den japanska gräsrotsorganisation som utgörs av överlevare från atombomberna som släpptes över Nagasaki och Hiroshima fick i dag Nobels fredspris.
– Det är en tydlig markering från Nobelkommittén att påtala kärnvapnens katastrofala effekter, säger Josefin Lind från Svenska läkare mot kärnvapen.

Läs hela

Press: Falsk trygghet om kärnvapen i Om krisen eller kriget kommer

Idag släppte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en ny version av Om krisen eller kriget kommer med information om hur vi som befolkning ska förbereda oss om det värsta inträffar. Det allra värsta scenariot, det som involverar en kärnvapenattack, nämns bara med 4 meningar. Vi får rådet att söka oss till skyddsrum och stanna där i ett par dagar för att undvika den radioaktiva strålningen.

Läs hela

Debatt: Ingen beredskap kan hantera konsekvenserna av en kärnvapenattack

79 år efter att kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Trots Natomedlemskap kan Sverige vara en stark röst för nedrustning. Det menar en rad organisationer som skriver på FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen på Altinget.

Läs hela
1 2 3 56