Om oss

Krig tar människoliv. Men i krigssituationer kan modern sjukvård och läkare fortfarande rädda många. Vid ett kärnvapenkrig försvinner den möjligheten. Vid ett kärnvapenkrig försvinner alla möjligheter. Används kärnvapen står sjukvården maktlös.

Därför arbetar Svenska Läkare mot Kärnvapen preventivt för att kärnvapen ska avskaffas genom att sprida kunskap om kärnvapnens medicinska effekter, med målet att förhindra att de används igen.

Organisationen grundades 1981 och har sedan dess arbetat för att kärnvapen ska avskaffas. Vi är Sveriges största nedrustningsorganisation, med ca 2 500 läkare och läkarstudenter som medlemmar.

Vi är den svenska sektionen av den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen, IPPNW, som grundades 1980 och finns i över 60 länder. Vi driver också ICAN, den globala kampanjen för kärnvapnens avskaffande, i Sverige, samt sitter i ICAN:s internationella styrgrupp. ICAN bildades 2007 på initiativ av IPPNW.

Tillsammans med dessa organisationer är vi är stolta mottagare av två Nobels fredspris. IPPNW tilldelades 1985 Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa medvetenhet och sprida information om de medicinska effekterna av kärnvapen. 2017 mottog vi återigen Nobels fredspris tillsammans med ICAN, för vårt arbete med att driva fram ett kärnvapenförbud i FN.

Svenska Läkare mot Kärnvapen är en ideell organisation som är politiskt och religiöst obunden. Vi är medlemmar i Svensk Insamlingskontroll och Giva Sverige, som säkerställer ett tryggt givande.


Varför arbetar läkare mot kärnvapen?

Kärnvapen är unika i sin destruktiva kapacitet. Ett enda kärnvapen kan ödelägga en stad och döda flera hundra tusen människor på ett ögonblick. Kärnvapen kan inte skilja civila mål från militära, vilket gör att all användning av dem strider mot den internationella humanitära rätten.

En kärnvapenexplosion innebär en svår humanitär katastrof. Den intensiva hettan vid en detonation får kroppar att helt förångas och orsakar svåra brännskador.

Tryckvågen färdas flera mil och krossar byggnader, infrastruktur och människor. Det radioaktiva nedfallet som kommer efteråt kan framkalla strålsjuka och cancer som kan leda till döden.

En läkares uppgift är att värna människors liv och hälsa. Med sjukhus i spillror, vårdpersonal som omkommit eller skadats och brist på sjukvårdsutrustning blir det mycket svårt att behandla den stora mängden skadade.

Än idag, över 80 år efter det att kärnvapen användes för första gången, har nio kärnvapenstater över 12 000 kärnvapen i sina arsenaler. De flesta har en sprängkraft långt större än bomberna som ödelade Hiroshima och Nagasaki.

I en tid när vi ser ökade spänningar i världen riskerar ett missförstånd eller en provokation att utlösa en konflikt som snabbt kan eskalera till att omfatta kärnvapen.

Kärnvapnen tar dessutom enorma offentliga resurser i anspråk, som istället skulle kunna användas för att tillgodose mänskliga behov.


Internationell läkarrörelse mot kärnvapen

IPPNW, International Physicians for the Prevention of Nuclear War, grundades 1980, i skuggan av det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen.

De två hjärtläkarna Bernard Lown (USA) och Evgeuni Chazov (Sovjetunionen) insåg att det största hotet mot mänsklighetens hälsa och överlevnad var kärnvapenkriget.

De såg det som en uppgift för läkare att förebygga kärnvapenkrig genom att informera om de medicinska följderna av att använda kärnvapen. Med det ändamålet grundade de IPPNW.

Organisationen tilldelades Nobels fredspris 1985 för sitt arbete med att sprida information om kärnvapnens medicinska effekter.