Anita Goldman får årets anti-atombomsdiplom

Författaren och journalisten Anita Goldman tilldelas Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom 2022 för att i många år ha varit en stark röst mot kärnvapen i samhällsdebatten. Diplomet delas ut på Hiroshimadagen den 6 augusti.

Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom tilldelas varje år en person som gjort betydande insatser i arbetet för kärnvapennedrustning.

-Vi är glada att ge årets anti-atombombsdiplom till Anita Goldman, som i egenskap av författare och journalist insiktsfullt skildrar frågan om kärnvapen och påminner om hotet de utgör. När risken för kärnvapenkrig är större än på länge är röster som hennes särskilt viktiga, säger Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin.

På Hiroshimadagen den 6 augusti tar Anita Goldman emot diplomet i Storkyrkan, Stockholm, i samband med en manifestation för fred och nedrustning. Bland talarna finns Margot Wallström, före detta utrikesminister och förra årets mottagare av anti-atombombsdiplomet.

– Jag är djupt hedrad över utmärkelsen. Men egentligen har jag svårt att förstå att en organisation som Svenska Läkare mot Kärnvapen ska behövas. Är inte alla emot kärnvapen? Hur kan man vara något annat om man har respekt för människovärdet? säger Anita Goldman.

I år är det 77 år sedan USA fällde atombomberna över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki, den 6 och 9 augusti 1945. Över hela jorden uppmärksammas den 6 augusti för att hedra offren för kärnvapen, med en maning om att arbeta för fred och nedrustning.

Motiveringen lyder:

Anita Goldman har i många år varit en stark röst i samhällsdebatten där hon talar mot militarism, krig och kärnvapen, och för fred, miljö och feminism. Hennes intresseområde som författare spänner över ett brett område, och hon söker efter ljuspunkter i den mänskliga tillvaron. Inte minst i dokumentärromanen ”Om jag så måste resa till Los Alamos” visar hon sitt stora engagemang mot kärnvapnen, i förening med djupa insikter om kärnvapenfrågans problematik. Tack Anita Goldman! 

Om diplomutdelningen

Tid: Lördag den 6 augusti kl. 16.00
Plats: Storkyrkan, Stockholm

Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom delas varje år ut på Hiroshimadagen den 6 augusti och har tidigare gått till bland andra Beatrice Fihn, Margot Wallström, Hans Blix och Max Tegmark.

Kontakt

Anita Goldman är tillgänglig för intervjuer, kontakta oss så sätter vi dig i kontakt med henne:

Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin, 070-582 92 70, vendela.englund@slmk.org

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07,
josefin.lind@slmk.org

Om oss

Svenska Läkare mot Kärnvapen arbetar preventivt för att avskaffa kärnvapen innan de används igen, genom att informera om kärnvapens medicinska och humanitära konsekvenser. Vi har tilldelats två Nobels fredspris, 2017 tillsammans med ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) och 1985 tillsammans med IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War). Föreningen grundades 1981 och har cirka 2 500 läkare och läkarstudenter som medlemmar. Läs mer på www.slmk.org