Årets Anti-atombombsdiplom till Agnes Hellström

Aktivisten och författaren Agnes Hellström tilldelas Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom 2023 för att i många år ha varit en stark röst mot kärnvapen i samhällsdebatten. Diplomet delas ut på Hiroshimadagen den 6 augusti.

Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom tilldelas varje år en person som gjort betydande insatser i arbetet för kärnvapennedrustning.

-Vi är hedrade att ge årets anti-atombombsdiplom till Agnes Hellström, som i egenskap av tidigare ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen diskuterat och lyft kärnvapenfrågan när inga andra röster fick komma till tals. När oron för kärnvapenkrig var högre än sen kalla kriget var Agnes den sansade rösten i debatten, säger Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin.

På Hiroshimadagen den 6 augusti tar Agens Hellström emot diplomet i Storkyrkan, Stockholm, i samband med en manifestation för fred och nedrustning. Bland talarna finns bland annat Rolf Ekéus, tidigare diplomat som arbetat med nedrustningsfrågor.

– Wow, vilken grej! Jag är förstås både överväldigad och otroligt glad över att få ta emot det här priset. Det är tuffa tider för alla som jobbar för nedrustning av kärnvapen, men vi är många som är både envisa och uthålliga och som kommer att fortsätta kämpa så länge det krävs, säger Agnes Hellström, författare och tidigare ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

I år är det 78 år sedan atombomberna ödelade de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki, den 6 och 9 augusti 1945. Över hela jorden uppmärksammas den 6 augusti för att hedra offren för kärnvapen, med en uppmaning om att arbeta för kärnvapennedrustning.

Motiveringen lyder:

Agnes Hellström upplevde redan under tonåren hotet från kärnvapnen och utvecklade tidigt ett stort engagemang för kärnvapennedrustning. Som tidigare ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har hon debatterat kärnvapenfrågan och gjort sin röst hörd när hon i olika sammanhang påtalat de fasansfulla riskerna med kärnvapen och lyft dem till de stora mediearenorna. Hon har också varit drivande för att Sverige ska gå med i FN:s konvention om förbud mot kärnvapen och har alltid med sig det historiskt starka svenska motståndet mot kärnvapen.

Om diplomutdelningen: 

Tid: Söndag den 6 augusti kl. 13.00

Plats: Storkyrkan, Stockholm

Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom delas varje år ut på Hiroshimadagen den 6 augusti och har tidigare gått till bland andra Anita Goldman, Beatrice Fihn, Margot Wallström, Hans Blix och Max Tegmark.

Kontakt

Agnes Hellström är tillgänglig för intervjuer, kontakta oss så sätter vi dig i kontakt med henne:
Clara Gullman Levin, kommunikationsansvarig, Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-928 82 96

Om oss

Svenska Läkare mot Kärnvapen arbetar preventivt för att avskaffa kärnvapen innan de används igen, genom att informera om kärnvapens medicinska och humanitära konsekvenser. Vi har tilldelats två Nobels fredspris, 2017 tillsammans med ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) och 1985 tillsammans med IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War). Föreningen grundades 1981 och har cirka 2 500 läkare och läkarstudenter som medlemmar. Läs mer på www.slmk.org