Blogg: 600 aktivister mot kärnvapen

Nuclear Ban Week är igång! En hel vecka av konferenser, möten, föreläsningar, mingel, filmvisningar och viktiga diskussioner mellan stater kommer att fylla det mesta av vår vakna tid här i Wien, Österrike. Äntligen kan vi träffas igen!

Hela helgen har ICAN arrangerat civilsamhällesforum. Upp emot 600 engagerade människor från hela världen träffades för att sprida kunskap, glädje, inspiration och hopp. Att få träffas igen kändes både helt naturligt och jättekonstigt. Vänner som vi träffat flera gånger om året tidigare hade vi helt plötsligt inte sett på flera år. Att följa de ca 50 seminarierna och workshoparna var ett viktigt element under helgen, men inte mindre viktigt att åter få nätverka, dela information och hopp och se alla bekanta ansikten igen.

En slående känsla under helgen var verkligen kärlek och hopp. ICAN har en unik förmåga att skapa ett välkomnande klimat där allas erfarenheter är viktiga och angelägna. Hos ICAN samlas diplomater med överlevare från kärnvapenanvändning- och provsprängning med aktivister från hela världen. Seriösa samtal och fruktansvärda vittnesmål blandas med höga skratt och hjärtliga återseenden. Det finns så mycket kompetens och kunskap att ta del av och generositeten är stor.

Att som svensk komma från ett hårt debattklimat, från ett land som är på väg att gå från kärnvapenfrihet till att bli beroende av kärnvapenavskräckning var det oerhört inspirerande och lättande att befinna sig i ett så öppet och generöst sammanhang. Det gav mycket energi och inspiration inför den kommande veckan och gjorde ICAN åter till ett sammansvetsat gäng med vårt gemensamma mål om en kärnvapenfri värld för ögonen.

Idag samlas stater, internationella organisationer, civilsamhälle, parlamentariker och media här i Wien för att lyssna på intressanta föreläsningar om kärnvapnens konsekvenser, dess risker och hur det humanitära perspektivet har lett oss från en teknisk debatt om kärnvapen till att synliggöra dess effekter och det akuta behovet av att nedrusta. Vi ser fram emot den kommande veckan och kommer att fortsätta att hålla er underrättade, här på hemsidan, i nyhetsbrev och på sociala medier!