Pressmeddelande: Domedagsklockan visar att kärnvapenhotet fortfarande är akut

Kärnvapnen hotar fortfarande med total förintelse. Idag kom nyheten om att Domedagsklockan, som visar hur nära världen är en global katastrof orsakad av bland annat kärnvapen och klimatkonsekvenser, står kvar på 100 sekunder till midnatt. Nu krävs att Sverige och andra stater världen över tar varningen på allvar och agerar.

Domedagsklockan är en årlig bedömning av hur nära de stora hoten mot mänskligheten, däribland kärnvapenhotet, är att utlösa en global katastrof och i slutändan världens undergång. Bakom den står forskare knutna till Bulletin of the Atomic Scientists.

De två senaste åren har klockan stått på 100 sekunder till midnatt, så nära undergången var vi inte ens under kalla kriget. Den höga risken beror bland annat på moderniseringar och upprustning av kärnvapenarsenalerna, samt bristen på dialog mellan kärnvapenstaterna.

– Risken för att kärnvapen kommer till användning är oroväckande stor. Skulle det otänkbara ske, med en omedelbar humanitär katastrof som följd så finns det inget varken vi som läkare eller någon stat eller internationell organisation kan göra. Därför måste Sverige ta varje möjlig chans att påverka så att världens kärnvapen elimineras, säger David Victorin, vice ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Domedagsklockan står idag fortfarande närmare midnatt än den någonsin gjorde under kalla kriget. 1953 stod klockan på två minuter i midnatt, när Sovjetunionen och USA var i sin mest expansiva fas av kärnvapenutvecklingen. Men experterna bedömer alltså att det globala hotet mot mänskligheten är ännu större och mer akut idag.

– Sverige måste ta expertbedömningarna bakom domedagsklockan på allvar och agera nu. FN:s förbud om kärnvapen har en säkerhetsskapande effekt genom att allt fler stater tar avstånd från kärnvapen och kärnvapenavskräckningen. Förbudet försvårar även för kärnvapenstaterna att modernisera, utveckla och utplacera kärnvapen. Ju fler stater som ansluter, desto starkare blir pressen på kärnvapenstaterna. Sverige måste gå i täten och kan inte invänta kärnvapenstaterna och deras allierade, det är inte värdigt en kärnvapenfri stat som Sverige, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

 

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07, josefin.lind@slmk.org

David Victorin, vice ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-728 34 26, david.victorin@slmk.org

 

Om Svenska Läkare mot Kärnvapen

Svenska Läkare mot Kärnvapen verkar för att kärnvapen ska förbjudas och avskaffas. Föreningen tilldelades Nobels fredspris 1985, tillsammans med den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen. 2017 mottog organisationen återigen Nobels fredspris som en av medlemmarna i den globala styrgruppen för ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) för arbetet med FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Föreningen har idag ca 2500 läkare och läkarstudenter som medlemmar. Läs mer på slmk.org.