En annorlunda midsommar

Av: Clara Levin

Det är en annorlunda midsommar här i New York och FN. Förbudsförhandlingarna tar tydligen inte hänsyn till högtider som denna. Men vi får göra det bästa av situationen helt enkelt.

New York är nu som en gigantisk bastu, varmt och kvavt. Det förväntas även komma åska och regn i helgen, vilket gör det ännu mer fuktigt utomhus. Inne på FN är det dock tvärtom, kylan går på max. Det är långa dagar och mycket att göra för alla och det kommer nog bli mer ju närmare 7 juli vi kommer.

I en vecka och en dag har förhandlingarna nu pågått och det går fort framåt. Under tiden som gått har hela förbudstexten arbetats igenom och många nya förslag och ändringar har tillkommit och delar har tagits bort. På måndag kommer ordföranden att skicka ut ett nytt utkast till förbudstexten och vi hoppas att förslaget som kommer ut är en bättre och starkare version. Men även denna text kommer att manglas fram och tillbaka innan vi har ett slutgiltigt förbudsavtal.

Det är väldigt stor skillnad på att delta på dessa förhandlingar och andra möten i FN. För det första så är det en text som förhandlas, stater lägger fram nya textförslag som inte skickas ut till civilsamhället och det blir svårt att hänga med under själva förhandlingarna. För det andra så kommer de flesta möten framöver ske bakom stängda dörrar och civilsamhället kommer inte att få närvara. Det gör det svårt för oss att veta vad som händer och hur förhandlingarna benar ut sig. Detta är väldigt tråkigt och vi hoppas att stater kommer att motsätta sig detta, eftersom civilsamhället är en av de drivande krafterna till att detta avtal sker. Men vi kommer att hålla er uppdaterade så gott vi kan.

Trots att jag inte firar midsommar i år vill jag passa på att önska er alla en glad midsommar!