En seger för civilsamhället och den feministiska utrikespolitiken

Av: Clara Levin och Josefin Lind

Idag kom det besked vi arbetat så länge för, utrikesminister Wallström meddelade att Sverige kommer rösta ja till en historisk resolution om kärnvapen i FN:s generalförsamling! Vi skickade ut ett pressmeddelande om detta tidigare idag.

Vi har, tillsammans med Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF och International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN, arbetat hårt under många år för att internationella samfundet ska förbjuda kärnvapen genom ett globalt bindande avtal och att Sverige ska ta en aktiv roll och det är glädjande att Sverige nu har modet att stå upp för nedrustning, människors säkerhet och majoritetens vilja och inte låter sig tystas av kritiska röster.

Svenska Läkare mot Kärnvapen har sedan 1981 arbetat för en kärnvapenfri värld. Denna resolution, och att Sverige tagit ställning, är en fantastisk seger för oss!

Vi har envist och troget arbetat för att skapa en säkrare värld för alla människor och nu står det klart att denna envishet lönar sig. Vi deltar på alla internationella möten och vi gör vår röst hörd. Vi vet att det är lång väg kvar och många tuffa förhandlingar väntar, men detta är kanske det största som har hänt någonsin. Det är vi verkligen värda att fira och vara glada för!

Heja oss!

Sweden votes yes