Förändringar och prioriteringar

2019 började med en rivstart och det har varit fullt upp sedan dess. Politiskt har det hänt en hel del, bland annat har utredningen om ett svenskt tillträde till FN:s kärnvapenkonvention släppts. USA och Ryssland har meddelat att de planerar lämna INF och konflikten mellan Indien och Pakistan eskalerat. Desto mer positivt är att pensionsfonderna AP 1 och AP 4 beslutat sig för att inte längre investera i kärnvapen.

På Läkare mot Kärnvapens kansli har det också skett en hel del. Vi är i princip ett helt nytt kansli och vi har utökat verksamheten med en ny tjänst som ska fokusera på det politiska arbetet.

I januari kom Jane Földes tillbaka som vikarie för Cerese som är föräldraledig. Det är andra gången som Jane vikarierar för Cerese, första gången var från i mitten av 2016 till början av 2018. Jane är ekonomi- och medlemsansvarig och arbetar 40 % hos oss och resterande hos Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

I februari startade vår senaste rekrytering, Sofia Tuvestad som har den nya tjänsten som policyrådgivare. Sofia kommer senast från Concord och har tidigare arbetat på Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF med nedrustningsfrågor. Sofia kommer under våren framför allt att arbeta med Läkare mot Kärnvapens remiss till Lars-Erik Lundins rapport om ett svenskt tillträde till FN:s kärnvapenkonvention och i övrigt leda det politiska arbetet för föreningen.

Sedan mars är Clara Levin tillförordnad generalsekreterare under Josefin Linds föräldraledighet som pågår 2019 ut. Clara har arbetat på kansliet sedan 2014 och tidigare haft rollen som projektledare. Clara kommer att leda arbetet på kansliet och arbetet mot styrelsen, samt tillsammans med styrelsen föra föreningens talan utåt.

Vi ser fram emot ett fartfyllt år där Sverige ställer sig på rätt sida av historien och skriver under FN:s kärnvapen kärnvapenkonvention. Vi kommer att arbeta för en debatt om kärnvapen som utgår från fakta och internationell rätt, alltid med det humanitära och medicinska perspektivet i grunden. Det blir en fullspäckad vår som vi ser fram emot att ta oss an tillsammans med er!