Fredspristagare på Första utskottet

Av: Josefin Lind och Clara Levin 

Det har snart gått en vecka sedan ICAN tilldelades Nobels fredspris. Med stolthet kan vi säga att vi, tillsammans med Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, är de som varit de drivande organisationerna i ICAN i Sverige. Det har fortfarande inte sjunkit in än och vi lever fortfarande i ett lyckorus, högt uppe bland molnen.

Detta pris är ett erkännande för civilsamhällets arbete under flera decennier och för allt som vi har åstadkommit på bara några korta år. ICAN bildades för 10 år sedan av den internationella läkarrörelsen, IPPNW, och har sedan dess ändrat hela kärnvapendebatten genom att vi har satt fokus på de humanitära konsekvenserna, som i sin tur ledde till förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen som antogs i FN den 7 juli i år.

Norska nobelkommitténs nominering löd, “for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons. 1985 lät det ungefär likadant när den internationella läkarrörelsen, IPPNW, som vi är den svenska sektionen av, tilldelades samma pris för sina insatser att ihärdigt belysa de humanitära och medicinska konsekvenserna till följd av en kärnvapendetonation. Då lät Nobelkommitténs nominering följande: ”It is the committee’s opinion that this organisation has performed a considerable service to mankind by spreading authoritative information and by creating an awareness of the catastrophic consequences of atomic warfare”.

När vi skriver detta sitter vi på FN i New York för generalförsamlingens första kommitté. Business as usual och staterna sitter uppradade i bokstavsordning. Nytt för i år är att staterna är angelägna om att gratulera ICAN till nobelpriset! Men det är uppenbart att det inte är här nedrustning sker.

Om två månader kommer ICAN i Oslo ta emot det mest prestigefulla pris för fred och nedrustning som finns. Den här utmärkelsen har gett oss ny kraft och ny inspiration. Vi kommer inte sluta kämpa förrän kärnvapenförbudet har skrivits under av alla stater och alla kärnvapen är eliminerade från jordens yta.