Halvårsrapport!

Av: Clara Levin, projektledare

Den här våren har mer eller mindre präglats av framgångar. Vi ser en stor förändring internationellt som ger oss hopp och ny energi och det är fantastiskt hur processen gått så fort framåt!

Som vi rapporterat om tidigare så har över hälften av de närvarande staterna under den öppna arbetsgruppen i FN talat om att ett förbud mot kärnvapen behövs, med eller utan kärnvapenstaterna. Brasilien, Argentina, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Indonesien, Malaysia, Mexiko och Zambia la tillsammans fram ett arbetspapper om att förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen bör komma igång redan nästa år. Om någon hade frågat oss för ett halvår sedan vad vi trodde skulle hända under våren 2016 skulle vi inte svarat att förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen skulle börja diskuteras. Det är en fantastisk framgång för vårt arbete!

8-out-of-10-eng_facebook-403x403

Under 2016 har vi ett projekt som syftar till risker och konsekvenser med kärnvapen. Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att få ut våra frågor och försöker ständigt att hitta nya angreppssätt och under våren gjorde vi en opinionsundersökning tillsammans med Ipsos där 1200 personer tillfrågades om de ”anser att regeringen bör arbeta för ett globalt förbud mot kärnvapen?”. Undersökningen visade att 8 av 10 vill att regeringen ska arbeta för ett globalt förbud mot kärnvapen! Regeringen har med andra ord ett brett stöd hos folket för att driva frågan om förbud. Kruxet är vad som håller regeringen tillbaka från att agera efter folkets vilja.

Ett förbud mot kärnvapen skulle ha mycket goda möjligheter att bidra till en normförändring som tydligt inkluderar politik om avspänning och nedrustning. Som vi skrev i en debattartikel i ETC i maj så har alla stater ett ansvar och en skyldighet att verka för nedrustning och skapa en säker värld.

Utrikesminister Wallström svarade på vår artikel ”Regeringen strävar efter att alla kärnvapen ska avskaffas. Vi driver aktivt på i det internationella samfundet för olika åtgärder som kan göra skillnad på marken, nu senast i den öppna arbetsgruppen kärnvapennedrustning som träffades i Genève i maj. Vi ökar vårt engagemang. Nyligen tillsatte regeringen en ambassadör för internationell nedrustning och vi har återupprättat Folkrätts- och nedrustningsdelegationen som har till uppgift att arbeta fram förslag till svenska initiativ och ställningstaganden.” Nu väntar vi bara på att något konkret ska ske, men vi och resten av världen kan inte vänta hur länge som helst.

På söndag åker vi till Almedalen. Ni hittar oss på Hamnplan tisdag, onsdag och torsdag mellan kl. 12-13 och på vårt seminarium på onsdagen kl. 10.30 – 12.00 på Campus Gotland, Studentcentrum (hus D).

Sist men inte minst så kommer vi även i år uppmärksamma Hiroshimadagen den 6 augusti. I Stockholm kommer vi i år endast ha evenemang i Storkyrkanmellan kl. 17-18. Där kommer vi även att dela ut årets anti-atombombsdiplom! Varmt välkomna!

Efter Almedalen stänger vi kontoret och samlar nya krafter till hösten! Vi är tillbaka igen den 9 augusti. Glad sommar!