ICAN fördömer Rysslands invasion av Ukraina

Den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (ICAN), mottagare av 2017 års Nobels fredspris, fördömer starkt denna början på en rysk invasion av Ukraina och hoten om att använda kärnvapen. Krig är aldrig acceptabelt och ryska attacker mot Ukraina, särskilt med kärnvapen, kommer att få katastrofala konsekvenser för civila.

Det internationella samfundet måste stå enat för att säkerställa att vi skyddar och stöttar civila, och tydligt fördöma Rysslands kränkningar av internationell rätt.

Även om alla krig är oacceptabla, varnar ICAN för att det ryska beteendet riskerar att eskalera konflikten till en som involverar kärnvapen. Förra veckan genomförde Ryssland en strategisk kärnvapenövning och övade på att släppa massförstörelsevapen på civila med interkontinentala ballistiska missiler, ubåtsmissiler och bombplan. Ännu mer oroande är Putins hot om att reagera på all inblandning med ”konsekvenser som ni aldrig har sett tidigare i historien” som visar att användningen av kärnvapen alltid är ett alternativ och risken för kärnvapenanvändning ökar. Det framgår av hans ord och handlingar att användningen av kärnvapen alltid ligger på bordet och risken för kärnvapenanvändning ökar.

Denna konflikt skadar redan civilbefolkningen. Att lägga till hot mot att massmörda civila med kärnvapen är på inget sätt för att skydda människor. Det enda kärnvapen gör i den här situationen är att öka risken för en massiv humanitär katastrof.

Vi uppmanar Ryssland, Belarus och alla andra stater att inte engagera sig i någon militär verksamhet som involverar kärnvapen, såsom kärnvapenövningar och andra möjliga utplaceringar av kärnvapen. Belarus folkomröstning i söndags om att återkalla sitt kärnvapenfria åtagande i konstitutionen eldar på en redan spänd tid.

Vi uppmanar det internationella samfundet att starkt pressa Ryssland att engagera sig i dialog och diplomati, att återgå till efterlevnad av FN-stadgan, respektera internationell humanitär lag och mänskliga rättigheter och ansluta sig till relevanta fördrag för att minska riskerna med kärnvapen, inklusive konventionen om förbud mot kärnvapen.

Läs ICANs uttalande på engelska här.