ICAN lånar ut fredspriset till Robert Fux

Under augusti och september återvänder Stadsteaterns hyllade pjäs Ned med vapnen! till Folkets hus i Årsta. Pjäsen är en dramatisering av Stina Oscarson i regi av Nora Nilsson. Ned med vapnen! är baserad på Bertha von Suttners bok med samma namn om nedrustningsaktivisten Marta som för en brinnande kamp mot krig och för nedrustning.

Bertha von Suttner var en av de pådrivande krafterna i att instifta Nobels fredspris och den första kvinnliga mottagaren av priset 1905. Vid pjäsens nypremiär deltog kampanjen ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) genom Läkare mot Kärnvapen som sitter i kampanjens internationella styrgrupp. ICAN mottog Nobels fredspris 2017 och var på plats för att låna ut sin fredsprismedalj till Robert Fux som spelar Marta.

– Jag känner mig oerhört hedrad att få bära Bertha von Suttners fredsaktivism vidare både i scenisk form och med Nobels fredspris i min närhet! Fredspriset är för mig en viktig påminnelse om att kampen för nedrustning och antimilitarism måste föras i alla rum, på alla nivåer, mellan alla människor, säger Robert Fux.

ICAN fick fredspriset för sitt arbete för kärnvapennedrustning och FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen. I somras meddelande utrikesminister Margot Wallström att Sverige i dagsläget inte tänker skriva under konventionen.

– Vi är många som kräver att Sverige ska ompröva sitt beslut och tydligt säga nej till massförstörelsevapen genom att skriva under FN:s kärnvapenförbud. Precis som Bertha von Suttner kämpar vi idag mot en upprustningsspiral i världen. Bertha bidrog till att Nobel instiftade fredspriset och är vi så glada över att Robert Fux vill bära vidare den fackla för nedrustning som fredspriset är, säger Clara Levin, tillförordnad generalsekreterare på Läkare mot Kärnvapen och medlem i ICAN:s internationella styrgrupp.

I samband med den sista föreställningen av Ned med vapnen! kommer fredsprismedaljen att återlämnas till ICAN och Läkare mot Kärnvapen. 

Kontakt:

Clara Levin, tf. generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen och ledamot i ICAN:s internationella styrgrupp
076073869
clara.levin@slmk.org