ICAN välkomnar ny generalsekreterare

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) har äran att välkomna Melissa Parke, tidigare rättslig expert på FN och minister i Australien, som ny generalsekreterare för ICAN. Melissa Parke kommer att tillträda sin tjänst hos ICAN i september.

Parke har mångårig erfarenhet av internationell utveckling, mänskliga rättigheter, juridik och politik, och är även ambassadör för ICAN Australien, i vilken egenskap hon har arbetat för att FN:s konvention om förbud mot kärnvapen (TPNW) sedan 2017.

Melissa Parke är med sina diplomatiska och politiska kunskaper, i kombination med erfarenheter av ledarskap, diplomati, konfliktlösning och juridik tillsammans med ett långt engagemang för kärnvapennedrustning, väl lämpad att leda ICAN framåt i en brännande tid. Vi i Svenska Läkare mot Kärnvapen ser fram emot att lära känna och samarbeta med Melissa framöver!

Om Melissa

Melissa Parke är före detta minister för internationell utveckling och tidigare parlamentsledamot i Australien. Som parlamentariker mellan 2007 och 2016 uttryckte hon regelbundet sitt stöd för kärnvapennedrustning, bland annat som medlem i en tvärpolitisk parlamentarisk grupp för denna sak, och som australisk ordförande för Parliamentarians for Global Action.

Utöver sitt arbete som ambassadör för ICAN Australien har hon också varit del av Tom Uren Memorial Fund, som stöder ICAN:s arbete, tillsammans med Australiens nuvarande premiärminister Anthony Albanese. Hennes tidigare valkrets Fremantle är en självutnämnd ”kärnvapenfri zon” och aktiv medlem i det Hiroshimabaserade nätverket Mayors for Peace.

Innan Parke tog plats i det australiska parlamentet arbetade hon som jurist för FN i Kosovo, Gaza, New York och Libanon (1999-2007). På senare tid har hon varit medlem i FN:s grupp av framstående experter på Jemen, som fått i uppdrag av FN:s råd för mänskliga rättigheter att utreda brott mot internationella mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Under de senaste åren har Parke suttit i styrelsen för den Bangladesh-baserade internationella utvecklingsorganisationen BRAC, Western Australian Museum, WA Health och Animals Australia – roller som speglar hennes starka intresse för historia, social rättvisa och människors hälsa och utveckling, liksom hennes passion för djur, miljö och biologisk mångfald, kort sagt planetär hälsa och välbefinnande.

År 2013 fick hon Accountability Round Table-priset för parlamentarisk integritet, som delades ut av en tidigare chefsdomare i Australiens högsta domstol, och 2022 fick hon Jerusalems (Al Quds) fredspris.