Kärnvapenstater protesterar utanför FN:s generalförsamling

Knappt hade de ca. 115 staterna hunnit sätta sig ner i FN:s pampiga generalförsamling innan några kärnvapenstater med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i spetsen ställde precis utanför och håll en protestpresskonferens. Flera Nato-stater fanns representerade som stöd för Trumpadministrationens protest. Ambassadör Haley förklarade tillsammans med Storbritannien och Frankrike vilken farlig och dålig idé det är att förbjuda kärnvapen och ifrågasatte om de stater som stödjer förhandlingarna verkligen är måna om sina invånares säkerhet?

Det är uppenbart att kärnvapenstaterna, Nato-staterna och deras allierade inser hur viktiga dessa förhandlingar är och hur mycket det framtida avtalet kommer att påverka dom och deras kärnvapendoktriner. Varför skulle de annars besvära sig såhär mycket? Två tredjedelar av FN:s medlemsstater stödjer arbetet med att förbjuda kärnvapen och med starka hälsningar från såväl utrikesministrar, påven och ICRC är det tydligt att världen inte tänker låta kärnvapenstaternas protester låta hindra dom. Irland sa bland annat ”This then is a pivotal point in our international relations, a time to take stock and honour the testimony of the past, to decide what sort of present we wish to live in and what sort of legacy we wish to leave for future generations.”

En spännande organisation som är startad av den svenska professorn i fysik Max Tegmark, Future of Life institute har överlämnat ett brev inför förhandlingarna som är underskrivet av över 3000 forskare världen, varav 28 nobelpristagare om vikten av ett förbud mot kärnvapen för alla människors säkerhet. De ser uppenbarligen hur förbudet och kärnvapnens avskaffande leder till ökad säkerhet.

Vi har fått en hel del uppmärksamhet i svenska media att förhandlingarna äger rum och att vi i Svenska Läkare mot Kärnvapen och ICAN är på plats. Se lista nedan.

Vi ser nu fram emot en spännande vecka och hoppas att de närvarande staterna lägger en stabil grund till sommarens fortsatta förhandlingar. Vi kommer att hålla er uppdaterade under veckan, så håll koll på slmk.org!

Josefin Lind och Clara Levin

http://www.metro.se/artikel/fn-trotsar-stormakterna-om-k%C3%A4rnvapen-xt

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article24621309.ab

https://www.svd.se/fn-inleder-samtal-om-karnvapenforbud

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/fn-trotsar-stormakterna-om-k%C3%A4rnvapen-1.4211711

http://www.folkbladet.nu/1813861/fn-trotsar-stormakterna-om-karnvapen

https://nyhetsnotiser.se/nyheter/fn-trotsar-stormakterna-om-karnvapen/156452

http://www.unt.se/nyheter/omvarld/fn-trotsar-stormakterna-om-karnvapen-4596274.aspx

http://www.kuriren.nu/nyheter/fn-trotsar-stormakterna-om-karnvapen-nm4504880.aspx

http://www.barometern.se/tt-utrikes/fn-inleder-samtal-om-karnvapenforbud/

http://www.trelleborgsallehanda.se/tt-utrikes/fn-inleder-samtal-om-karnvapenforbud/

http://www.sydsvenskan.se/2017-03-27/fn-trotsar-stormakterna-om-karnvapen

http://www.smp.se/tt-utrikes/fn-inleder-samtal-om-karnvapenforbud/

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/fn-trotsar-stormakterna-om-karnvapen

Plus en krönika av Olle Lönnaeus i Sydsvenskan:

http://www.sydsvenskan.se/2017-03-27/manskligheten-kan-skicka-en-varning-till-trump-och-putin

Beatrice Fihn från ICAN

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6661112