Kom med i arbetet för en kärnvapenfri värld

Av: Gösta Alfvén

”Det är inte värdigt människan att ge upp”, sa Alva Myrdal*, och de orden har jag burit med mig i mitt arbete alltsedan en augustidag 1981 då jag fick vara med i en grupp engagerade läkare och starta förening Svenska Läkare mot Kärnvapen (SLMK). Då hotades världen av 64 000 kärnvapen i terrorbalansens ångestskapande och potentiellt livshotande maktspel mellan öst och väst. Nu, snart 35 år senare, finns det fortfarande omkring 16 000 kärnvapen och cirka 5 000 av dessa kan en man, kanske lika farlig och oberäknelig som Hitler, avfyra efter eget gottfinnande.

Situationen är en tragisk paradox. Av rädsla att Hitler skulle bli först med att bygga en atombomb, övertalade Albert Einstein och Leó Szilárd USA:s president Roosevelt att med hjälp av den nya kärnteknologin bygga de första atombomberna. Vapnet, som skulle vara det yttersta försvaret mot nazismens skräckvälde, blev Damoklessvärdet som alltsedan kapprustningen tog sin början hängt över mänskligheten. Nu har en ny ledare stigit fram på den politiska arenan som säger fred, men menar krig, för vilken sanning och lögn är samma sak, bara det gagnar hans egna syften. Världen lever farligt. Domedagsklockan har vridits fram till tre minuter i tolv av ansvariga på Bulletin of Atomic Science. Nyligen skrev DN att Ryssland övade anfall med kärnvapen mot mål i Sverige på långfredagsnatten 2013. Det var nog inte sista gången…

Arbetet mot kärnvapen är inte avslutat förrän FN har en väl fungerande konvention mot också dessa massförstörelsevapen med ett välutvecklat system för kontroller på plats. Låt oss bli fler som verkar för det. Även ett passivt medlemskap är en aktiv handling sa Urban Waldenström, SLMK:s initiativtagare. Åt alla dem som vill ta ännu ett steg och bli aktiva medlemmar lovar vi engagerad arbetsgemenskap. Det finns inget bot mot den sista epidemin, kärnvapenkriget. Vi måste arbeta preventivt.

Man mår bra att av att ta Alva Myrdals ord på allvar. Det är inte värdigt att ge upp.

 

*Alva Myrdal erhöll Nobels fredspris 1982 för sitt orädda, envisa och intelligenta nedrustningsarbete i FN.

 

Disclaimer
Svenska Läkare mot Kärnvapen står nödvändigtvis inte för de åsikter och resonemang som bloggförfattaren framför.