Läkare i öppet brev om Covid-19 och kärnvapenkrig

”Läkare och sjukvårdspersonal är överväldigade av arbetet med att hantera den globala hälsokris vi är mitt uppe i. Vi har inte råd med ännu en kris, särskilt inte en vi har möjlighet att förhindra.”

Det skriver nio läkare inom den globala läkarrörelsen, däribland Åsa Lindström, akutläkare och ordförande på Svenska Läkare mot Kärnvapen, i ett öppet brev publicerat av ICAN.

I brevet skriver läkarna om hur världen i decennier har levt under hotet om en global hälsokris utlöst av kärnvapen. Samtidigt har sjukvårdspersonal kontinuerligt varnat regeringar och allmänhet om kärnvapnens katastrofala medicinska konsekvenser.

Men det finns en kritisk skillnad mellan en pandemi och ett kärnvapenkrig: vi har redan verktyget för att stoppa kärnvapen. Det heter fördraget om förbud mot kärnvapen och det antogs 2017 vid FN.

Budskapet från läkare och sjukvårdspersonal är tydligt – det finns inget sätt för dem att tillräckligt svara på ett kärnvapenkrig. Den enda lösningen är att arbeta tillsammans som ett globalt samhälle för att förhindra det. Stater måste nu gemensamt ta sitt ansvar för vår planet och dess befolkning genom att gå med i fördraget om förbud mot kärnvapen.

Hela brevet kan du läsa här.