Pressmeddelande: Margot Wallström tilldelas 2021 års anti-atombombsdiplom

Margot Wallström tilldelas Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom 2021 för sitt mångåriga och konstruktiva engagemang för kärnvapennedrustning. Den 10 september tar hon emot diplomet i samband med Svenska Läkare mot Kärnvapens digitala 40 års-firande.

– Jag är mycket glad och hedrad – och ännu mer motiverad att fortsätta mitt engagemang i dessa livsviktiga frågor! Svenska Läkare mot Kärnvapen har via sina aktiviteter och sin tidning varit en nyttig och kunnig påminnelse om att inte tappa hoppet och att aldrig ge upp kampen mot kärnvapen, säger Margot Wallström.

Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom tilldelas varje år en person som gjort betydande insatser i arbetet för kärnvapennedrustning. 2021 års diplom går till Margot Wallström, som i flera decennier engagerat sig mot kärnvapen i många olika sammanhang, både privat och politiskt. Det inkluderar bland annat protester mot Frankrikes kärnvapenprovsprängningar under 1990-talet, och deltagande i en rådgivande grupp åt FN:s generalsekreterare med fokus på kärnvapen och nedrustning mellan 2019-2021.

– Med en tydlig moralisk kompass och konstruktivt agerande har Margot Wallströms långa engagemang i kärnvapenfrågan lämnat stora avtryck. Som utrikesminister såg hon till att kärnvapennedrustning blev en prioriterad fråga på regeringens utrikespolitiska agenda och verkade för att Sverige skulle återta en drivande roll på den internationella nedrustningsarenan, säger Åsa Lindström, akutläkare och ordförande på Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom har delats ut sedan 2009 och har tidigare gått till bland andra Hans Blix, Maj Britt Theorin, Beatrice Fihn och Max Tegmark.

 

Om diplomutdelningen:

Margot Wallström tar emot diplomet i samband med Svenska Läkare mot Kärnvapens digitala 40 års-firande den 10 september. Efter diplomutdelningen medverkar Margot Wallström i ett samtal med Petra Tötterman Andorff, moderator under 40-årsfirandet och generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.

Datum och tid: den 10 september, kl 15:00 – 16.30

För länk och intervjuer:

Kontakta Michaela de Verdier, presskontakt Svenska Läkare mot Kärnvapen, michaela.deverdier@slmk.org , 076-017 38 69.

Intervjuer kan arrangeras i förväg eller på plats i samband med inspelningen den 10 september.