När folket går före

Av: Sofia Tuvestad

I somras meddelande regeringen att Sverige i dagsläget inte skriver under FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen. Tror ni att det stoppar alla engagerade människor och organisationer som arbetar för kärnvapenförbudet? Absolut inte.

En av de mest aktiva föreningarna är FN-förbundets lokalförening i Falun. Nyligen bjöd de in ICAN:s chef Beatrice Fihn som bland annat talade på gymnasieskolor och intervjuades av Sveriges Radio. Läs gärna mer här!

I Dalarna har aktivister även arrangerat utfrågningar av politiker. Näst på tur står en fotoutställning om kärnvapen i slutet på november. Även i Kungsbacka är den lokala FN-föreningen engagerad i kärnvapenfrågan och där planeras aktiviteter i samband med FN-dagen.

Många städer runt om i världen har gått med i ICAN:s kampanj om ett förbud mot kärnvapen. Paris, Oslo, Manchester, Sydney och Washington DC är några exempel. Under parollen ”Göteborg för kärnvapenförbud” har freds- och nedrustningsaktivister lämnat in ett medborgarförslag för att även Göteborg ska gå med i kampanjen.

”I vår stad Göteborg är vi mycket bekymrade över det allvarliga hot som kärnvapen utgör mot vår stad och mot samhällen i hela världen. Vi menar att våra medborgare har rätt att leva i en värld befriad från detta hot” skriver de.

Under hösten studerar Läkare mot Kärnvapen olika perspektiv på städer och ställningstaganden mot kärnvapen. Kontakta oss om du är nyfiken på denna fråga!

Malmö och Sjuhärad är exempel på städer där aktivister skrivit debattartiklar om FN:s förbud mot kärnvapen. I Sjuhärad har det även arrangerats en föreläsning i samband med FN:s dag för nedrustning av kärnvapen ”Alla jag pratar med tycker det är självklart att kärnvapen borde förbjudas. Jag tror det finns ett glapp mellan den allmänna och politiska uppfattningen kring kärnvapen”, säger Åke Widfeldt.

I Landskrona har medlemmar i Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) lämnat lappar i brevlådor, arrangerat torgmöten och mailat alla kommunpolitiker. Utan ekonomiska resurser men med en envishet och en övertygelse. Så ser äkta politiskt engagemang ut.

Dessa är några exempel, men inte alla. Kontakta oss gärna om du är engagerad i lokalt arbete för FN:s kärnvapenförbud så att vi kan dela informationen! Vi stärks av att känna till och inspireras av varandras arbete.

Det är allt detta bubblande engagemang som förr eller senare kommer att få Sverige att gå med i FN:s kärnvapenförbud. ”Det här ger mig så mycket pepp och inspiration” sa Beatrice Fihn när vi berättade om det som sker runt om i landet. Det kan verka omöjligt – tills det är gjort.