Oro efter USA:s missiltest – men Sverige säger Nej till kärnvapenförbud

Idag den 22 augusti ska FN:s säkerhetsråd mötas för att diskutera USA:s senaste robottest. Det var i måndags som försvarshögkvarteret Pentagon meddelade att de testat en medeldistansrobot som fram tills nyligen var förbjuden genom INF-avtalet. Testet kommer bara några veckor efter att INF föll samman på grund av att både USA och Ryssland lämnat avtalet.

Rysslands och USA:s agerande kan få katastrofala konsekvenser. Vi befinner oss i början av en ny kapprustning och de närmsta åren blir avgörande för att vända situationen. Experter från Bulletin of the Atomic Scientists menar att risken för en global kärnvapenkatastrof nu är lika stor som under kalla kriget på 1950-talet, bland annat för att mer ”användbara” kärnvapen utvecklas och sänker tröskeln för kärnvapenkrig. Den uppblossade konflikten mellan kärnvapenstaterna Indien och Pakistan kring Kashmir förvärrar läget ytterligare.

I våras kunde Läkare mot Kärnvapen berätta om USA:s nya doktrin för kärnvapen, som mer öppet än tidigare beskriver hur USA planerar kring användning av massförstörelsevapen.

Doktrinen visar tydligt att kärnvapen inte kan ses som abstrakta schackpjäser. De måste förbjudas så som andra massförstörelsevapen och det är bråttom. Världens kärnvapenfria länder måste snabbt öka pressen på kärnvapenstaterna att förhandla och sätta stopp för den livsfarliga upprustningen.

Att Sverige i detta läge säger nej till FN:s kärnvapenförbud har gjort många otroligt besvikna. Men i kölvattnet av sommarens besked från utrikesminister Margot Wallström ser vi ett växande engagemang runt om i landet hos människor och organisationer som vägrar acceptera regeringens syn. Det ligger djupt i den svenska folksjälen att säga nej till kärnvapen och vår röst för nedrustning behövs i världen idag, kanske mer än någonsin tidigare. Det kan verka omöjligt, men vi vet att det går.