Paris tar ställning för FN:s kärnvapenförbud

Idag kan International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) gå ut med en riktigt tung nyhet: PARIS tar ställning för FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen!

Parisborna är i gott sällskap. Bland de städer som gått med i ICAN Cities Appeal och stödjer FN:s kärnvapenförbud finns Washington D.C, Sydney, Berlin, Los Angeles, Toronto, Manchester, Nagasaki med flera.

Tidigare i veckan kom även nyheten att den politiska ledningen i Oslo ansluter sig till Cities Appeal! Den norska huvudstaden uppmanar Norge att gå med i FN:s kärnvapenförbud.

Kritiker mot FN:s kärnvapenförbud brukar säga att ingen i väst stödjer avtalet. Det är inte sant. Politiker och militärer som vill stoppa den nya konventionens framfart har inte stöd av folket. Det visar opinionsundersökningar i Europa. I Sverige är stödet för konventionen väldigt starkt, inte minst hos sympatisörer till Centerpartiet som trots detta gör allt i sin makt för att Sverige inte ska skriva under FN:s nya konvention.

Människor som bor i miljonstäder är särskilt utsatta när riskerna och hotet från kärnvapen ökar i Europa. Kärnvapen är massförstörelsevapen. De är byggda för att kunna utplåna hela städer och döda hundratusentals, upp till miljontals, civila. Att folket inte vill ha massförstörelsevapen är givet – kommer de folkvalda att lyssna?