Press: Efter 15 år – inget anti-atombombsdiplom utdelas i år

Efter 15 år: inget anti-atombombsdiplom utdelas i år

Den 6 augusti uppmärksammar vi traditionsenligt Hiroshimadagen, med ett undantag: för första gången på 15 år kommer inget anti-atombombsdiplom att delas ut.

Med anledning av världsläget och de ökade spänningarna, där kärnvapen igen ges en mer central roll i staters säkerhet vill vi markera allvaret. Ryssland har hotat om användning, alla kärnvapenstater moderniserar sina arsenaler och Sverige har nu ställt sig under Natos kärnvapenskugga och står inte längre bakom att kärnvapen aldrig får användas igen. Med oro ser vi hur riskerna med kärnvapen allt oftare förminskas.

Som läkare har vi ett uppdrag att bota och lindra. Men när vi står maktlösa inför kärnvapnens konsekvenser har vi bara ett val, att förebygga. Det är då vår skyldighet att göra allt vi kan för att se till att kärnvapen aldrig används igen.

I år är det 79 år sedan USA släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki med katastrofala humanitära konsekvenser som följd. Vi hedrar offren och överlevarna genom att kräva att alla stater tar sitt ansvar för att skyndsamt nå en värld fri från kärnvapen.

Hiroshimadagen, den 6 augusti 2024

Plats: Storkyrkan i Gamla stan, Stockholm
Tid: 17.00-18.00

Inledning: Ulf Lindgren, domkyrkokaplan
Tal: Benny Petersson, Svenska Läkare mot Kärnvapen
Framförande av Marika Lagercrantz

Kontakt

Benny Petersson, läkare och vice ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen

Tel: 070-695 24 06

Mejl: benny.petersson@slmk.org