Press: Fantastiskt erkännande av kampen mot kärnvapen

Nobels fredspris 2024 tilldelas den japanska organisationen Nihon Hidankyo för sina ansträngningar att uppnå en värld fri från kärnvapen och för att genom vittnesmål ha visat att kärnvapen aldrig får användas igen.

— Vi är oerhört glada att Nobelkommittén uppmärksammar kärnvapenöverlevarnas kamp för en värld fri från kärnvapen. Riskerna för ett kärnvapenkrig är högre än på mycket länge och arbetet för nedrustning måste intensifieras. Vi ser priset som en signal till kärnvapenstaterna att ta sitt ansvar och sluta hota mänskligheten med undergång, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Nästa år är det 80 år sedan USA bombade Hiroshima och Nagasaki med kärnvapen.

— Många överlevare har ägnat hela sina liv till att vittna om de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av kärnvapen för att ingen annan ska behöva uppleva det. De blir äldre och färre men vägrar ge upp. Det är fantastiskt att de får detta erkännande, säger Josefin Lind.

Kärnvapen är unika i sin destruktiva kraft och är i alla bemärkelser ett massförstörelsevapen. Det krävs en grundlig omprövning av hur vi närmar oss hotet från kärnvapen. Experter världen över är överens om att inget land eller organisation har förmågan att hantera konsekvenserna. Det går inte heller att bygga upp en sådan förmåga.

— Vi måste prioritera nedrustning och internationell dialog istället för att sprida illusioner om att kärnvapen skapar säkerhet, säger Josefin Lind.

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen
josefin.lind@slmk.org / 073 – 803 05 07

Elin Liss, kommunikationsansvarig
elin.liss@slmk.org /070-839 54 02

Om Svenska Läkare mot Kärnvapen
Svenska Läkare mot Kärnvapen grundades 1981 och har sedan dess arbetat för att kärnvapen ska avskaffas. Tillsammans med dessa organisationer är vi är stolta mottagare av två Nobels fredspris.

Svenska Läkare mot Kärnvapen mot kärnvapen driver den globala kampanjen ICAN i Sverige som 2017 mottog Nobels fredspris, för vårt arbete med att driva fram ett kärnvapenförbud i FN. Vi sitter i ICAN:s internationella styrgrupp.

Svenska Läkare mot Kärnvapen är den svenska sektionen av den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen, IPPNW. IPPNW tilldelades 1985 Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa medvetenhet och sprida information om de medicinska effekterna av kärnvapen. ICAN bildades 2007 på initiativ av IPPNW.