PRESS: Läkare mot Kärnvapen till Oslo för fredspriset

Den 10 december kommer ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapos, att ta emot 2017 års Nobels fredspris. Svenska Läkare mot Kärnvapen är en av de drivande organisationerna för kampanjen i Sverige och vi sitter även i ICAN:s internationella styrelse. Vi kommer att vara på plats i Oslo på när nobelpriset delas ut.

Det är med stor stolthet som vi deltar när ICAN tilldelas Nobels fredspris i år. Vi erhöll nobelpriset även 1985 genom vår internationella läkarrörelse mot kärnvapen och ser detta års nobelpris som en viktig markering för att en ny epok har börjat där kärnvapen inte längre ska ses som lagliga, säger Andreas Tolf, ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

ICAN tilldelas Nobels fredspris 2017 för sina insatser att lyfta fram de humanitära konsekvenserna av en kärnvapendetonation och för den banbrytande FN-konvention om ett förbud mot kärnvapen som antogs den 7 juli i år.

– Läkare mot Kärnvapen var på plats och deltog aktivt under förhandlingarna om ett kärnvapenförbud. Vi har i över 35 år arbetat för att kärnvapen ska elimineras och äntligen ser vi en förändring som har god potential att förändra synen på kärnvapen för alltid, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen och representant i ICAN:s styrelse.

Å ICAN:s vägnar kommer Beatrice Fihn, internationell chef för ICAN, och Setsuko Thurlow, atombombsöverlevare från Hiroshima, att ta emot priset. Läkare mot Kärnvapen kommer att befinna sig i Oslo mellan den 7 – 12 december och delta under firandet. Kontakta gärna oss för intervjuer eller frågor.