Press: Regeringen tystar röster för fred och nedrustning

Idag kom beskedet vi befarat ett tag. Regeringen kapar allt stöd till civilsamhällesorganisationer som arbetar för fred och nedrustning. Det stöd som riksdagen för hundra år sedan instiftade är nu avskaffat av regeringen. Läs vårt pressmeddelande.

Idag kom beskedet vi befarat ett tag. Regeringen kapar allt stöd till civilsamhällesorganisationer som arbetar för fred och nedrustning. Det stöd som riksdagen för hundra år sedan instiftade är nu avskaffat av regeringen.

Vi i Svenska Läkare mot Kärnvapen har uppskattats för vår saklighet, vår kunskap och vår erfarenhet av regeringar, riksdag och myndigheter och departement. Detta arbete kommer att drabbas hårt och vi kommer behöva göra hårda prioriteringar i vår verksamhet framöver.

– Vi kan inte annat än att tolka det som att regeringen tystar röster för att slippa ha en demokratisk debatt och kritik mot deras prioriteringar för kärnvapennedrustning, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Nu när Sverige är på väg in i en kärnvapenallians är detta besked särskilt anmärkningsvärt och oroväckande. Sverige har ansökt om att gå med i alliansen utan förbehåll och utan avståndstagande från kärnvapen. Att man dessutom medvetet drar undan mattan för de röster i Sverige som har kunskap, kontakter och insikter om kärnvapen, dess effekter, nedrustningsinitiativ och forum är synnerligen allvarligt.

– Svenska Läkare mot Kärnvapen har i över 40 år informerat om de medicinska konsekvenserna av kärnvapen. Det är en röst som inte kommer att tystas, men prioriteringarna om i vilka forum vi kan verka och vilka initiativ vi kan följa blir hårda, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen.