Press: Steadfast Noon är en övning i massförstörelse

Idag inleds Natos årliga kärnvapenövning Steadfast Noon. I år deltar tretton länder som tillsammans övar på att använda massförstörelsevapen.

— Hela syftet med att öva på att använda kärnvapen är att deklarera beredskap att använda dem. I den farliga situation vi redan befinner oss i leder det till ytterligare spänningar och ökar risken att massförstörelsevapen faktiskt används, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen.

I fredags tilldelades den japanska organisationen Nihon Hidankyo Nobels fredspris för sina ansträngningar att uppnå en värld fri från kärnvapen och för att genom atombombsöverlevares vittnesmål ha visat att kärnvapen aldrig får användas igen.

— Kärnvapenöverlevarna, som blir färre och färre, har ägnat sina liv åt att vittna om de brutala humanitära konsekvenserna som kärnvapen innebär för att ingen mer ska behöva uppleva det. Nobelkommittén har återigen skickat en tydlig signal om kärnvapenstaternas ansvar, säger Josefin Lind.

I årets Natoövning deltar inte Sverige då det enligt Försvarsmakten krockar med annan inplanerad verksamhet.

— Genom att Sverige har ställt sig bakom Natos kärnvapenavskräckning bidrar Sverige aktivt till att upprätthålla kärnvapnens status och legitimerar hotet om massförstörelsevapen. Våra beslutsfattare har nu chansen att vara modiga och fatta ett beslut om att aldrig delta i övningar som syftar till att massmörda civila, på samma sätt som Norge redan har gjort detta, säger Josefin Lind.

— Vi måste prioritera nedrustning och internationell dialog istället för att sprida illusioner om att kärnvapen skapar säkerhet och bidra till att farliga situationer som dessa eskalerar, säger Josefin Lind.

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen
josefin.lind@slmk.org / 073 – 803 05 07

Om Svenska Läkare mot Kärnvapen

Svenska Läkare mot Kärnvapen grundades 1981 och har sedan dess arbetat för att kärnvapen ska avskaffas. Tillsammans med dessa organisationer är vi är stolta mottagare av två Nobels fredspris.

Svenska Läkare mot Kärnvapen mot kärnvapen driver den globala kampanjen ICAN i Sverige som 2017 mottog Nobels fredspris, för vårt arbete med att driva fram ett kärnvapenförbud i FN. Vi sitter i ICAN:s internationella styrgrupp.

Svenska Läkare mot Kärnvapen är den svenska sektionen av den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen, IPPNW. IPPNW tilldelades 1985 Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa medvetenhet och sprida information om de medicinska effekterna av kärnvapen. ICAN bildades 2007 på initiativ av IPPNW.