Pressmeddelande: Invigning av statyn Kvinnan i Fredsarbetet

Den 16 juni kl. 13.30 invigs statyn Kvinnan i Fredsarbetet på Kärleksudden, Djurgården. Skulptör Peter Linde har skapat en kvinnogestalt som hyllar alla de kvinnor som arbetat och arbetar för fred, nedrustning och icke våld. Två särskilt framstående och internationellt respekterade kvinnor, Alva Myrdal, Nobels fredspristagare 1982 och Inga Thorsson, nominerad till Nobels fredspris tre gånger, är avbildade i relief på sockeln.

Den politiskt obundna och icke religiösa föreningen Kvinnan i Fredsarbetet bildad på initiativ av Svenska Läkare mot Kärnvapen reser statyn i samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

Invigningen sker med tal av bland andra Ann Bernes, ambassadör för jämställdhet och samordnare av den feministiska utrikespolitiken, UD. Efteråt hålls i Skånska gruvan strax intill anföranden av docenten i historia Irène Andersson om svenska kvinnors fredsarbete och av generalsekreteraren i Svenska Läkare mot Kärnvapen Josefin Lind om att vara fredsarbetare och kvinna på 2010-talet.