Pressmeddelande: Kärnvapenhotet fortsatt akut visar domedagsklockan – nu krävs handling

Världen fortsätter att vara närmare undergången än någonsin i historien. Idag kom nyheten om att den så kallade domedagsklockan, som visar hur nära världen är en global katastrof orsakad av till exempel kärnvapenanvändning, står kvar på 100 sekunder innan midnatt. Nu krävs att Sverige och andra stater världen över tar varningen på allvar och agerar.

Domedagsklockan är en årlig bedömning av hur nära de stora hoten mot mänskligheten, däribland kärnvapenhotet, är att utlösa en global katastrof och i slutändan världens undergång. Bakom den står ansedda forskare knutna till the Bulletin of the Atomic Scientists.

Förra året ställdes domedagsklockan fram från 2 minuter i midnatt till 100 sekunder i midnatt, det närmaste undergången världen någonsin varit. I år står klockan kvar på 100 sekunder till midnatt.

Kärnvapenhotet fortsätter att vara akut, bland annat beroende på den modernisering och upprustning av sina arsenaler som kärnvapenstaterna är i färd med, enligt forskarna bakom domedagsklockan. De nämner samtidigt ett par strimmor av hopp den gångna året. Den 22 januari i år trädde FN:s förbud om kärnvapen i kraft och kärnvapen blev då olagligförklarade. Även tisdagens besked om att USA och Ryssland förlänger kärnvapenavtalet Nya START är en ljusglimt.

– Sverige måste ta domedagsklockans varningar på allvar och lyssna på forskarnas uppmaningar om att agera. FN:s förbud om kärnvapen har en säkerhetsskapande effekt i och med det normativa tryck mot kärnvapen det sätter på omvärlden. Ju fler stater som ansluter, desto starkare blir den effekten. Det understryker vikten av att Sverige snarast signerar och ratificerar kärnvapenkonventionen. Att Biden inleder sin mandatperiod med att förlänga Nya START-avtalet innebär dessutom att Sverige nu har ett gyllene läge att ytterligare driva på USA i nedrustningsfrågor, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Domedagsklockan står idag närmare midnatt än den någonsin gjorde under kalla kriget. Inte sedan 1953 har klockan stått på endast två minuter i midnatt, när Sovjetunionen och USA båda provsprängde kärnvapen inom loppet av ett halvår.

– Risken för kärnvapenanvändning fortsätter att vara oacceptabelt stor. Så länge kärnvapen existerar ökar risken för att de kommer att användas, och den humanitära katastrof som då inträffar kan inget land förbereda sig inför. Sverige måste ta varje möjlig chans att agera för att kärnvapnen elimineras, säger David Victorin, vice ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen.

 

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07,
josefin.lind@slmk.org

David Victorin, vice ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-7283426,
david.victorin@slmk.org