Pressmeddelande: Läkarförbundets Heidi Stensmyren tilldelas anti-atombombsdiplom i Storkyrkan, Stockholm

I år är det 73 år sedan atombomberna sprängdes över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Svenska Läkare mot Kärnvapen uppmärksammar Hiroshimadagen den 6 augusti genom att hålla en manifestation i Stockholm där vi även delar ut årets Anti-atombombsdiplom till Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande.

Hon tilldelas priset med motiveringen: Heidi Stensmyren har som ordförande för Sveriges läkarförbund i den svenska läkarkåren förankrat World Medical Associations uppmaning att verka för ett förbud mot kärnvapen och för avskaffandet av kärnvapen. Med stort personligt engagemang och entusiasm har hon bidragit till att föra upp de katastrofala humanitära konsekvenserna av kärnvapen på den politiska dagordningen i Sverige. Tack Heidi!

Kärnvapen är det mest inhumana vapen som någonsin skapats, därför måste de förbjudas och elimineras. Vi vet vilka katastrofala konsekvenser en kärnvapenexplosion har, därför kan vi som läkare inte stå bredvid och se på – utan vi måste agera. Därför uppmärksammar vi denna dag så att mänskligheten aldrig ska glömma den grymhet som drabbade hundratusentals människor för över 70 år sedan, säger Andreas Tolf, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Idag den 6 augusti kl. 17 delas Anti-atombombsdiplomet ut i Storkyrkan, Stockholm, vid Läkare mot Kärnvapens manifestation för fred och nedrustning. Vi vill uppmärksamma årsdagen av bombningarna över Hiroshima och Nagasaki 1945 och mana till fortsatt arbete för nedrustning. Manifestationen är öppen för allmänheten. För intervju med Heidi Stensmyren, vänligen kontakta Cecilia Sandahl på Läkarförbundet, 070-687 32 42.

 

Kontakt

Leonore Wide, koordinator, Läkare mot Kärnvapen
Tel: 070-692 03 19
Mail: leonore.wide@slmk.org

Clara Levin, projektledare, Läkare mot Kärnvapen
Tel: 076-017 38 69
Mail: clara.levin@slmk.org

Svenska Läkare mot Kärnvapentilldelades Nobels fredspris 1985 tillsammans med den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen för arbetet med att sprida information om de medicinska effekterna av kärnvapen. Svenska Läkare mot Kärnvapen har idag ca 2500 läkare och medicinstudenter som medlemmar. Organisationen sitter sedan 2013 i den internationella styrgruppen för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN, Nobels fredspris 2017.