Pressmeddelande: Nato eller nedrustning?

Nästa vecka deltar Sverige vid ett historiskt möte för FN:s konvention om kärnvapenförbud. Samtidigt närmar vi oss Nato och regeringen har lovat ett fortsatt starkt nedrustningsengagemang även som Natomedlem. Vid mötet blir det upp till bevis om Sverige menar allvar.

Den 21–23 juni möts ett hundratal regeringar vid FN i Wien för det första statspartsmötet för FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Sverige deltar som observatör, liksom länder som Finland, Norge och Tyskland. Bara dagar efter FN-konferensen medverkar Sverige vid Natos toppmöte i Madrid.

– Statspartsmötet är en viktig arena där avgörande steg för nedrustning kommer att tas. Sverige står nu inför ett vägval. Kommer vi att underkasta oss Natos kärnvapendoktrin och bidra till den farliga kärnvapensituationen, eller vara en självständig och tydlig röst för nedrustning? Hur Sverige agerar under mötet blir en första fingervisning om vilken väg vi slår in på, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Statspartsmötet är det första FN-mötet om kärnvapen sedan Rysslands kärnvapenhot och under mötet väntas fördömanden komma. Samtidigt varnas för att antalet kärnvapen i världen kommer öka och en allt högre risk för att kärnvapen ska användas, enligt en ny rapport av fredsforskningsinstitutet SIPRI som kom i veckan.

– Det krävs omedelbar handling för att stoppa den oerhört farliga utveckling vi nu ser. Som läkare vet vi att ett enda kärnvapen, oavsett storlek, innebär en ofattbar humanitär katastrof. Det kraftfullaste sättet för Sverige att visa handlingskraft i detta läge är att gå med i FN:s konvention om kärnvapenförbud, det enda avtal som olagligförklarar kärnvapen, säger Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin.

Mer information

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07,
josefin.lind@slmk.org

Michaela de Verdier, presskontakt Svenska Läkare mot Kärnvapen, 076-017 38 69, michaela.deverdier@slmk.org

Om oss

Svenska Läkare mot Kärnvapen arbetar preventivt för att avskaffa kärnvapen innan de används igen, genom att informera om kärnvapens medicinska konsekvenser. Föreningen har tilldelats två Nobels fredspris, 1985 tillsammans med IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), och 2017 tillsammans med ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), som en av medlemmarna i ICAN:s globala styrgrupp. SLMK har idag ca 2500 läkare och läkarstudenter som medlemmar. Läs mer på www.slmk.org

Bild hämtad från UN Office for Disarmament Affairs