Pressmeddelande: Nordkoreas nya kärnvapen ökar risken för en potentiell katastrof

Nordkoreanska medier rapporterar att landet har övat med en ny typ av kärnvapendrönare under vatten. Landets kontinuerliga ambitioner att vara en fruktad kärnvapenmakt är en väldigt farlig väg att gå som vi i Svenska Läkare mot Kärnvapen fördömer.

I en tid med ökade hot om att använda kärnvapen är nyheten om Nordkoreas senaste utveckling med undervattendrönare väldigt oroande. Världens länder förlitar sig alltmer på kärnvapen. Kärnvapenstaterna moderniserar och upprustar medan icke-kärnvapenstater som Sverige och Finland går med i Nato, utan att ta avstånd från alliansens kärnvapen.

– Vi vet alltför väl vad som händer om ett kärnvapen smäller. Dess konsekvenser kan inget land eller organisation hantera. Vi som läkare skulle stå maktlösa, om vi ens finns kvar skulle vi knappt kunna lindra eller trösta, säger Vendela Englund Burnett specialist i allmänmedicin och ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Nordkoreas senaste övning visar åter att kärnvapen fortsatt spelar roll och hotar världen. Medan FN:s konvention om förbud mot kärnvapen får alltfler statsparter – stater som menar att kärnvapen hör till historien och är oacceptabla vapen rör vi oss allt närmare en kärnvapenkatastrof. Konventionen förbjuder både kärnvapentester, användning och hot om användning, vilket inget annat avtal gör. Sverige bör och kan gå med i konventionen, även som Natomedlem, och sätta press på övriga Natoländer inklusive USA, Frankrike och Storbritannien att nedrusta och avtala om nedrustning med övriga kärnvapenstater.

– Så länge kärnvapnen finns kvar, ökar risken att de kommer till användning. Vi kan inte fortsätta att förlita oss på att turen ska hålla oss från en kärnvapenkatastrof. Sverige måste visa vägen och ta avstånd från Natos kärnvapen, för framtida generationers skull, fortsätter Vendela Englund Burnett specialist i allmänmedicin och ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Kontakt:
Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin. 070-582 92 70, vendela.englund@slmk.org .

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07,
josefin.lind@slmk.org

Om oss
Svenska Läkare mot Kärnvapen arbetar preventivt för att avskaffa kärnvapen innan de används igen, genom att informera om kärnvapens medicinska konsekvenser. Föreningen har tilldelats två Nobels fredspris, 1985 tillsammans med IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), och 2017 tillsammans med ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), som en av medlemmarna i ICAN:s globala styrgrupp. SLMK har idag ca 2500 läkare och läkarstudenter som medlemmar. Läs mer på www.slmk.org