Pressmeddelande: Nypremiär för utbildningssajt om kärnvapen

Rysslands kärnvapenhot har gjort kärnvapenfrågan högaktuell. Det har väckt ett enormt behov av information om allt som rör kärnvapen. Därför nylanseras nu utbildningssajten Lär om Kärnvapen, som samlar bred kunskap om kärnvapen för alla som vill veta mer om kärnvapen.

– Kärnvapen är ett komplext ämne som kan vara svårt att få grepp om, och i osäkra tider som dessa är det oerhört viktigt med tillgänglig och korrekt information om kärnvapen. De senaste månaderna har vi märkt en enorm efterfrågan på just detta. Därför nylanserar vi nu vår utbildningssajt Lär om kärnvapen, som bland annat fått uppdaterade texter, ett nytt utseende och en mer lättnavigerad struktur. Här finns allt du vill, och inte vill, veta om kärnvapen, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Lär om Kärnvapen finns information om alltifrån hur kärnvapen fungerar, kärnvapens konsekvenser på människor, miljö och ekonomi, till den internationella politiken kring kärnvapen och nedrustning och en historisk översikt av atombombens historia. Sajten är en källa till kunskap som passar alla, men är framtagen med gymnasieelever som främsta målgrupp.

– Nu när Sverige ska ansluta sig till Nato, som baserar sitt försvar på kärnvapen, kommer det att bli än viktigare att svenska skolelever får kunskap och lär sig att reflektera kring kärnvapen och deras konsekvenser. Vår förhoppning är därför att framöver komplettera sajten med en lärarguide, för att underlätta för våra lärare att göra sina elever till välinformerade medborgare, säger Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin.

Lär om Kärnvapen finns på svenska, norska och inom kort på ryska. Bakom sidan står den ideella föreningen Svenska Läkare mot Kärnvapen med stöd från Svenska FN-förbundet.

Lär om Kärnvapen: www.laromkarnvapen.se

 

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07,
josefin.lind@slmk.org

Michaela de Verdier, presskontakt Svenska Läkare mot Kärnvapen, 076-017 38 69,

michaela.deverdier@slmk.org

Om Svenska Läkare mot Kärnvapen

Svenska Läkare mot Kärnvapen arbetar preventivt för att avskaffa kärnvapen innan de används igen, genom att informera om kärnvapens medicinska och humanitära konsekvenser. Vi har tilldelats två Nobels fredspris, 1985 tillsammans med IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), och 2017 tillsammans med ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). Föreningen grundades 1981 och har idag ca 2 500 läkare och läkarstudenter som medlemmar. Läs mer på www.slmk.org.