Pressmeddelande: USA:s nya utplacerade kärnvapen sänker tröskeln för kärnvapenkrig

De nya kärnvapnen som USA kallar ”mindre och mer överlevnadsbara” vilka placerades ut på ubåtar i förra veckan beskrivs vara i ungefär samma storlek som bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Dessa släckte 140 000 människoliv i de båda japanska städerna och människor lider än idag av dess konsekvenser.

– Kärnvapen är skapta för att massmörda civila och det finns inget som heter ”mer överlevnadsbara kärnvapen”. Oavsett om tanken är att det handlar om avskräckning så är det civila som drabbas vid en kärnvapenattack och konsekvenserna är katastrofala. Det finns ingen möjlighet för oss läkare och sjukhuspersonal att hantera en sådan katastrof, säger Åsa Lindström, akutläkare och ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

De nya mer ”användbara” kärnvapen är en del av USA:s Nuclear Posture Review från 2018 och är en del av strategin ”escalate-to-deescalate” som är en reaktion på Rysslands kärnvapenutveckling. Det är en livsfarlig strategi som förr eller senare kommer att intensifieras ytterligare och det är vi civila som kommer att drabbas.

– Att tillverka mindre kärnvapen innebär att tröskeln sänks för att använda kärnvapen, det är en mycket hotfull situation. Vi vet att risken för att kärnvapen kommer att användas blir större desto fler kärnvapen som finns och desto mer hotfull situationen är. Enda sättet för att minska risken är att nedrusta, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen och medlem i ICAN:s styrgrupp.

2017 förhandlades ett förbud fram mot kärnvapen i FN och vi i Läkare mot Kärnvapen uppmanar alla länder som inte gått med i detta konvention att göra det omedelbart för att sätta press på kärnvapenstaternas oacceptabla beteende.

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare
Josefin.lind@slmk.org
073-803 05 07

Clara Levin, kommunikationsansvarig
Clara.levin@slmk.org
076-017 38 69

Svenska Läkare mot Kärnvapen är en del av den internationella läkarrörelsen IPPNW som tilldelades Nobels fredspris 1985 för sitt arbete att informera om kärnvapens humanitära konsekvenser. Vi är även medlemmar i ICAN som var delaktiga i att förhandla fram FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen och tilldelades Nobels fredspris för detta arbete 2017.