Pressmeddelande: Storbritannien ökar antalet kärnvapen – bryter mot nedrustningsavtal

Storbritannien planerar att höja taket för sin kärnvapenarsenal till 260 kärnvapen, istället för att som tidigare annonserats minska den till 180 kärnvapen. Det är en ökning med 40%. Det framkommer i den nya strategiska översynen av landets försvars- och utrikespolitik som läckt till The Guardian. Storbritannien har sedan kalla kriget lovat att minska sin kärnvapenarsenal stegvis och har hittills hållit det löftet, tills nu.

– Detta beslut bryter mot icke-spridningsavtalet (NPT) som Storbritannien är en del av, där kärnvapenstaterna förbundit sig att nedrusta sina arsenaler. Att på detta sätt underminera ett nedrustningsavtal är ett oansvarigt avsteg som spär på ett redan osäkert säkerhetsläge och ökar risken för en ny alltmer okontrollerad kapprustning, säger Josefin Lind, generalsekreterare på Svenska Läkare mot Kärnvapen.

– Det visar dessutom tydligt att FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen, som trädde i kraft i januari, behövs för nedrustning. Konventionen är ett viktigt verktyg för alla länder som skräms av denna utveckling och inte vill stå bredvid och se på när kärnvapenstaterna upprustar istället för nedrustar. Vi förväntar oss nu att regeringen kommer att fördöma denna utveckling i enlighet med Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning, fortsätter Josefin Lind.

2016 röstade Storbritanniens parlament igenom en modernisering av sina Trident-missiler, men det beslutet innebar inte en ökning av antalet kärnvapen. Boris Johnsons regering skriver i det läckta dokumentet att anledningen till den nya ökningen bland annat är hotet från Ryssland och Kina, men också den teknologiska utvecklingen.

– Kärnvapen är massförstörelsevapen skapade för att döda civila. Att satsa på att förstärka sin kärnvapenarsenal mitt i en pandemi, med otillräcklig sjukvård och en ekonomi i kris, är oacceptabelt. Vi har hört om hur Storbritanniens sjukvård gått på knäna och landet har haft det största antalet smittade i Europa. Att lägga pengarna på att öka kärnvapenarsenalen istället för att satsa på mänsklig och humanitär säkerhet är inte bara ett hån mot landets befolkning utan sätter människors liv på spel, säger Åsa Lindström, akutläkare och ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Storbritanniens kärnvapen har en sprängkraft på 100 kiloton vardera, att jämföra med de 15 kiloton som atombomben som Hiroshima attackerades av hade.

Kontakt

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07, josefin.lind@slmk.org

Michaela de Verdier, pressansvarig, 076-017 38 69, michaela.deverdier@slmk.org