USA får en ny president – men kärnvapenhotet kvarstår

När Joe Biden tillträder som USA:s nya president i januari blir det honom som väskan med kärnvapenkoderna kommer att följa vart han än befinner sig. Hur risken påverkas av presidentskiftet är upp till var och en att bedöma – men säkert är att oavsett vem som sitter på knappen är risken betydande. Läs vår senaste blogg.

Text: David Victorin, vice ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen

The Nuclear Football, Cheget och the Mobile Base. Kärnvapenländerna har sina egna namn på den väska som följer med presidenten 24 timmar om dygnet, varje dag på året. Väskan innehåller det som krävs för att fyra av landets kärnvapen och orsaka hundratusentals människors omedelbara död och ännu fler ett ofantligt lidande.

När Joe Biden nu står som segrare i det amerikanska presidentvalet så kommer koderna att följa honom från det att han svärs in som president i Vita huset. I USA är det dock inte bara presidenten som skuggas av en man med en 20 kg tung skinnväska som är en symbol för ett mycket tyngre ansvar. Mindre känt är att vice presidenten Mike Pence har en likadan väska som följer honom på samma sätt. Det finns dessutom en tredje väska som förvaras i Vita huset.

Att en person har makten att orsaka denna mänskliga katastrof är naturligtvis väldigt farligt och har kritiserats av många höga militärer och politiker efter det att de har gått i pension eller klivit av sina poster. USA:s före detta försvarsminister William Perry får anses tillhöra en av de mest kända. Risken påverkas vidare av vem det är som för närvarande har tillgång till kärnvapenkoderna. Var och en får göra sin egen bedömning av hur den risken påverkas av att USA snart får en ny president.

Poängen är att risken är betydande oavsett vem det är.