Vi har inte råd med misstag

Kärnvapen är det mest inhumana vapen som någonsin skapats. Med kärnvapen kan mänskligheten avskaffa sig självt.

De är unika i sin destruktiva kapacitet och ett enda kärnvapen kan ödelägga en stad på ett ögonblick. Den intensiva hettan får kroppar att helt förångas och tryckvågen sliter sönder allt som kommer i sin väg flera mil bort. Förutom detta förgiftar radioaktiviteten mat och vatten och leder till sjukdomar och lidande, oro finns att genetiska skador kan följa människor i generationer. Vi har alla sett bilderna från Hiroshima och Nagasaki efter atombomberna 1945. Vissa av dagens kärnvapen är mer än 1000 gånger stakare.

Olyckor händer och misstag sker. Det något vi inte har råd med när det kommer till kärnvapen. Vi kan inte längre stå och se på när kärnvapenstaterna håller mänskligheten som gisslan.

Ett samlat globalt civilsamhälle har under åratal krävt att kärnvapen förbjuds. Genom strategiskt arbete och samarbete med en grupp kärnvapenfria stater har trycket lett till att vi nu 2017 ser resultatet. Den 27 mars inleds förhandlingarna om ett förbud mot kärnvapen vid FN i New York. Vi kommer vara på plats och göra allt vi kan för att få ett så starkt avtal som möjligt!

 

ICAN Global Week of Action

Vi uppmärksammar och höjer temperaturen inför FN-förhandlingarna om ett kärnvapenförbud 27-31 mars.

Stöd förhandlingarna av ett förbud mot kärnvapen genom att:

  • Twittra Margot Wallström: Hej @margotwallstrom, jag vill att Sverige arbetar för ett starkt förbud mot kärnvapen under förhandlingarna 2017! #nuclearban
  • Mejla Sveriges FN-ambassadör: http://nuclearban.org
  • Stöd (IKFF/SLMK). Ju fler vi är desto starkare blir vår röst för ett förbud mot kärnvapen!

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, och Svenska Läkare mot kärnvapen är en del av ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) som samlar 440 organisationer i 100 länder.