Women’s march to ban the bomb

Av: Åsa Lindström

I torsdags förra veckan började andra delen av förhandlingarna i FN för att förbjuda kärnvapen. Denna vecka fortsätter de. Men helgen har inte varit händelselös. I lördags var det dags för Women’s March to Ban the Bomb, organiserad av Women’s International League for Peace and Freedom.

Demonstrationen var inspirerad av såväl Women’s March i Washington tidigare i år som protester mot kärnvapen och kalla krigets kapprustning i New York 1982.

Några hundra deltog i demonstrationen som gick genom New York från Bryant Park till Dag Hammarskjold Plaza nära FN. Vädergudarna var inte på gott humör och förutsättningarna inte de bästa. Strax innan start började regnet falla, att kalla det hällregn är en rejäl underdrift. Men lite regn, eller jättemycket regn för den delen, är inte så mycket i jämförelse med faran kärnvapen utgör så länge de finns kvar och kunde inte hindra marschen.

Stämningen var ändå god och banderoller och plakat många. Även om demonstrationen knappast var lika stor och omfattande som den för 35 år sedan, en av de största någonsin i USA, var det ändå lördag och en hel del folk på gatorna i New York som fick ta del av budskapet. Vi var några svenskar från SLMK och ICAN som trotsade regnet och tågade bakom banderollen ”Swedes for disarmament”, också den inspirerad av antikärnvapendemostrationen 1982 och en banderoll då. I lördags avslutades det hela med tal och musik på Dag Hammarskjold Plaza.