Om oss

Svenska Läkare mot Kärnvapen grundades 1981 och har sedan dess arbetat för att kärnvapen ska avskaffas. Vi är Sveriges största nedrustningsorganisation, med ca 2 500 läkare och läkarstudenter som medlemmar.

Svenska Läkare mot Kärnvapen arbetar preventivt för att kärnvapen ska avskaffas genom att sprida kunskap om kärnvapnens medicinska effekter, med målet att förhindra att de används igen.

Vi är den svenska sektionen av den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen, IPPNW, som grundades 1980 och finns i över 60 länder. Vi driver också ICAN, den globala kampanjen för kärnvapnens avskaffande, i Sverige, samt sitter i ICAN:s internationella styrgrupp. ICAN bildades 2007 på initiativ av IPPNW.

Tillsammans med dessa organisationer är vi är stolta mottagare av två Nobels fredspris. IPPNW tilldelades 1985 Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa medvetenhet och sprida information om de medicinska effekterna av kärnvapen. 2017 mottog vi återigen Nobels fredspris tillsammans med ICAN, för vårt arbete med att driva fram ett kärnvapenförbud i FN.

Svenska Läkare mot Kärnvapen är en ideell organisation som är politiskt och religiöst obunden. Vi är medlemmar i Svensk Insamlingskontroll och Giva Sverige, som säkerställer ett tryggt givande.

 

Kopplingen mellan läkare och arbetet mot kärnvapen

IPPNW, International Physicians for the Prevention of Nuclear War, grundades 1980, i skuggan av det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. De två hjärtläkarna Bernard Lown (USA) och Evgeuni Chazov (Sovjetunionen) insåg att det största hotet mot mänsklighetens hälsa och överlevnad var kärnvapenkriget.

De såg det som en uppgift för läkare att förebygga kärnvapenkrig genom att informera om de medicinska följderna av att använda kärnvapen. Med det ändamålet grundade de IPPNW. Organisationen tilldelades Nobels fredspris 1985 för sitt arbete med att sprida information om kärnvapnens medicinska effekter.

STÖD OSS

Läs mer om hur du blir medlem eller hur du kan stödja oss som givare.

Bli medlemStöd oss