78 år senare är kärnvapenhotet fortfarande akut

Den 6 augusti 1945 klockan 08.15 ödelades den japanska staden Hiroshima av en atombomb. Tre dagar senare mötte Nagasaki samma öde. 78 år senare är kärnvapen åter i rampljuset och risken för kärnvapenkrig är den största sedan kalla kriget, trots att vi med facit i hand vet vilket enormt lidande och förödelse de två atombomberna orsakat.

– 78 år efter bombningarna av Hiroshima och Nagasaki befinner sig världen återigen i en situation där kärnvapenhotet är akut. En kärnvapenattack är en humanitär katastrof som vi läkare inte har någon möjlighet att hantera, och det är civila som drabbas. Idag hedrar vi de hundratusentals människor som drabbats av kärnvapnens effekter genom att se till att de aldrig används igen, säger Vendela Englund Burnett, specialistläkare i allmänmedicin och ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Med anledning av detta arrangerar Svenska Läkare mot Kärnvapen flera evenemang idag samt delar ut ett anti-atombombsdiplom till en person som har gjort betydande insatser i arbetet för en kärnvapenfri värld. 2023 års anti-atombombsdiplom ut till Agnes Hellström, tidigare ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och författare för att hon diskuterat och lyft kärnvapenfrågan när inga andra röster fick komma till tals.

Om diplomutdelningen:

Tid: Söndag den 6 augusti kl. 13.00

Plats: Storkyrkan, Stockholm

Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom delas varje år ut på Hiroshimadagen den 6 augusti och har tidigare gått till bland andra Anita Goldman, Beatrice Fihn, Margot Wallström, Hans Blix och Max Tegmark.

Kontakt

Agnes Hellström är tillgänglig för intervjuer, kontakta oss så sätter vi dig i kontakt med henne:
Clara Gullman Levin, kommunikationsansvarig, Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-928 82 96

Om oss

Svenska Läkare mot Kärnvapen arbetar preventivt för att avskaffa kärnvapen innan de används igen, genom att informera om kärnvapens medicinska och humanitära konsekvenser. Vi har tilldelats två Nobels fredspris, 2017 tillsammans med ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) och 1985 tillsammans med IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War). Föreningen grundades 1981 och har cirka 2 500 läkare och läkarstudenter som medlemmar. Läs mer på www.slmk.org