Blogg: TPNW är verktyget för kärnvapnens avskaffande

Den fjärde humanitära konferensen om kärnvapnens humanitära konsekvenser anordnades under måndagen i Wien, Österrike. Både vittnesmål och ny forskning presenterades som visar att vi står inför en skrämmande utveckling.

Nuclear ban week började med ICAN forum och följdes av en konferens, som fokuserade på humanitära konsekvenser, i Österrikes regi. Förmiddagen var en introduktion för oinvigda och en bra inramning till varför den här frågan är viktig. När Hibakushas och tredje generationens Hiroshimaöverlevare berättade om sina personliga historier var det ingen som tittade i telefonen eller arbetade parallellt med datorn. Allvaret blir mycket påtagligt i dessa personliga vittnesmål.

Eftermiddagen innehöll en del nyheter och många duktiga föreläsare. Forskning presenterades i frågor om klimatkonsekvenser och påverkan på matproduktion samt provsprängningarnas många olika konsekvenser.

Hans Kristensen berättade om de senaste händelserna kring antalet kärnvapen och deras roll i respektive militärmakt. Dessvärre har det nukleära tabut att inte hota med kärnvapen brutits. Retoriken har ändrats och framför allt taktiska kärnvapen har ökat i betydelse. Sammantaget bedömde Hans Kristensen att risken för att kärnvapen används avsiktligt har ökat avsevärt.

Den allmänna atmosfären var dock hoppfull. Zia Mian vid universitetet i Princeton och Program on Science and Global Security påminde om att förändringar kan ske mycket snabbt och kan vara svåra att förutse och jämförde med Sovjetunionens sönderfall som var svårt att föreställa sig bara månader innan det inträffade.

En återkommande uppmaning från många talare gav energi till att fortsätta sträva framåt. TPNW is not the endpoint, nuclear weapons elimination is.

Ps. Vill ni veta vad som händer här i Wien under Nuclear Ban Week? Vi kommer tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer rapportera hem ikväll (21 juni) klockan 18.15 på Zoom: Anmäl er här: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZYpc-6tpjsrHNffYIhwE4-W9mB2VK1cGulO?fbclid=IwAR3lTkaZDcaDkTEqYg-zOsDZPjh2LocGIfusY49Y2YTaGNXQN9ghCAYNVB0