Debatt: Sveriges säkerhet får inte byggas på kärnvapen

Läs vår debattartikel i Norran en kärnvapenexplosion över Skellefteå.

Sveriges Natoansökan innebär att vi efter decennier av arbete för kärnvapennedrustning nu närmar oss en militärallians som baserar sin säkerhet på kärnvapen.

Därför vill vi påminna om vad kärnvapen är: ett massförstörelsevapen med syfte att döda och skada civila.
Blir vi sjuka eller skadade räknar vi med tillgång till kvalificerad sjukvård.

Efter en kärnvapenexplosion är en sådan sjukvård obefintlig. Sjukhus och infrastruktur är förstörda; elektricitet, kommunikationer och utrustning utslagna. Tusentals patienter med svåra brännskador, krosskador och strålskador kommer bli utan vård.

I februari kom Svenska Läkare mot Kärnvapens rapport ”Förebygga är enda medicinen” som synliggör sjukvårdens obefintliga kapacitet att hantera en kärnvapenexplosion. Om en atombomb exploderar över Skellefteå kan enligt beräkningar över 14 000 människor dö omedelbart och ungefär lika många skadas.

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki är en kuslig påminnelse om hur lite vi kan göra i en masskadesituation där sjukvården är utslagen. I Hiroshima dog eller skadades 270 av 300 läkare och 1 654 av 1 780 sjuksköterskor. Cirka 80 procent av sjukhusen förstördes.

Samtidigt tumlade blödande, brända och skrikande människor in i mängder.

Katastrofen skulle bli betydligt värre idag. Dagens kärnvapen är mer kraftfulla och sjukvården mer beroende av utrustning och elektricitet.

Tusentals brännskadade skulle behöva specialiserad intensivvård. I hela Sverige finns endast kapacitet att vårda uppemot 25 svårt brännskadade. En plötslig kris är en stor påfrestning för sjukvården.

Covid-19-pandemin visar detta tydligt. I Sverige tog det månader att dubblera antalet IVA-platser, tid vi inte har vid en kärnvapenattack. Det går inte att bygga upp en beredskap för tusentals skadade.

Det vi läkare inte kan bota försöker vi förebygga. När Sverige nu närmar sig Nato är det av högsta vikt att vi inte låter kärnvapen bli en del av vår säkerhetspolitik utan ännu starkare driver på för kärnvapennedrustning.

Det tydligaste sättet att göra det är att skriva på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, det enda avtal som helt förbjuder kärnvapen. Bara genom total nedrustning kan den humanitära katastrof som kärnvapen medför undvikas.

Att förebygga är den enda medicinen.

Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen
Johannes Norberg, medlem Svenska Läkare mot Kärnvapen Skellefteå 

Läs artikeln här: https://norran.se/debatt/artikel/darfor-vill-vi-paminna-om-vad-karnvapen-ar-ett-massforstorelsevapen-med-syfte-att-doda-och-skada-civila/r1omk3xj