Insändare: En värld med kärnvapen gör alla till förlorar

Varför är vi som läkare engagerade för en värld utan kärnvapen? Vår uppgift i yrket är att skydda människors liv och hälsa. Vi måste berätta att efter ett kärnvapenkrig finns ingen hjälp från sjukvården att få- varken bot, lindring eller tröst. Våra medlemmar skriver i Gefle Dagblad!

I dag hörs ofta röster som talar om kärnvapen som en ”naturlig” del av vårt försvar.

Om inte Natos kärnvapenparaply skyddar oss kan Europas skaffa sig ett eget menar flera högt uppsatta politiker. Vi vill påminna om att kärnvapen är olagliga enligt FN-konventionen om kärnvapenförbud som trädde i kraft i januari 2022. Detta föregicks av att organisationen ICAN 2017 genom sin svenska chef Beatrice Fihn mottog Nobels fredspris för sitt globala arbete för att få konventionen på plats i FN.

Sverige som tidigare bland annat genom Alva Myrdal och Inga Thorsson varit en stark respekterad röst i världen för kärnvapennedrustning har till mångas besvikelse så här långt avstått från att ratificera konventionen.

Kärnvapen har inte använts i krig sedan 1945. En kombination av ren tur och det starka tabu som funnits för att använda dem. Kärnvapen för avskräckning fungerar dock bara om man ytterst är beredd att använda dem. Kärnvapen är helt värdelösa som försvar. De är verktyg för urskillningslös massförstörelse. Om de används finns inget mer att försvara.

I dag finns i Världen cirka 10 000 kärnvapen varav knappt hälften är operativa och redo att avfyras inom loppet av några minuter. Detta är tillräckligt för att utplåna vår civilisation många gånger om.

Om bara några få procent av dagens alla kraftfulla kärnvapen detonerar blir effekten ändå förödande. Miljontals människor skulle dö omgående av krosskador, brännskador och strålskador. Omfattande askmoln från bränder och explosioner skulle leda till globalt mörker och nedkylning – så kallad atomvinter med efterföljande svältkatastrof för flera miljarder människor.

Varför är vi som läkare engagerade för en värld utan kärnvapen? Vår uppgift i yrket är att skydda människors liv och hälsa. Vi måste berätta att efter ett kärnvapenkrig finns ingen hjälp från sjukvården att få- varken bot, lindring eller tröst.

Vi måste tydligt ta avstånd från kärnvapen i Sverige och NATO och visa att säkerhet når vi bara i en värld utan massförstörelsevapen.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, Kristina Olofsson, Margareta Sidenvall och Ingrid Stålberg

Medlemmar i Svenska Läkare mot Kärnvapen