Press: Falsk trygghet om kärnvapen i Om krisen eller kriget kommer
Idag släppte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en ny version av Om krisen eller kriget kommer med information om hur vi som befolkning ska förbereda oss om det värsta inträffar. Det allra värsta scenariot, det som involverar en kärnvapenattack, nämns bara med 4 meningar. Vi får rådet att söka oss till skyddsrum och stanna där i ett par dagar för att undvika den radioaktiva strålningen.
— Råden i MSB:s broschyr visar att det inte finns något vi själva eller samhället kan göra vid en kärnvapenattack. Så det är samma råd idag som på 50-talet, ”duck and cover”. Vi i läkarkåren har varnat i decennier för att det är omöjligt att hantera de humanitära och medicinska konsekvenserna vid en kärnvapenkatastrof. Ingen meningsfull medicinsk insats eller katastrofhjälp blir möjlig. Det enda vi kan göra är att se till att kärnvapen aldrig används igen, säger Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin.
Vid en kärnvapenexplosion är det framförallt tre saker som dödar och skadar människor: tryckvågen, värmevågen och den radioaktiva strålningen. Den radioaktiva strålningen närmast explosionsplatsen är omedelbart dödlig. Tryckvågen krossar människor och byggnader på flera kilometers avstånd och föremål slungas runt och riskerar att döda och skada människor. Värmestrålningen är så stark att många får fullhudsbrännskador. Det leder även till att allt som kan brinna gör det. Brännskador är det som tar flest liv vid en kärnvapenexplosion.
— Det är mycket osannolikt att människor hinner söka skydd tid. Om man ändå hinner till ett skyddsrum men det inte är tillräckligt djupt ner eller tillräckligt långt bort från epicentrum kommer de som vistas i skyddsrummen att dö av värmen, syrebrist eller av att de inandas giftiga gaser, koloxid eller koldioxid, från brandröken. Skyddsrum kan bli som ugnar då kärnvapen sprider en extrem hetta och skapar stora eldstormar. Om man överlever, är det en helt annan värld man kliver ut i, säger Vendela Englund Burnett.
I vår rapport Förebygga är enda medicinen (2023) kartlägger vi den svenska sjukvårdens kapacitet att hantera ett scenario där ett enda kärnvapen på 100 kiloton exploderar över Stockholm.
— Omkring 90 000 människor kan dö och 250 000 skadas. Tre av regionens sju akutsjukhus skulle helt eller delvis förstöras. Tusentals människor skulle ha svåra brännskador. Vid Sveriges två brännskadecentra finns det upp till 25 vårdplatser. Dessutom skulle den elektromagnetisk pulsen (EMP) förmodligen slå ut all elektronik och därmed kommunikationen, säger Vendela Englund Burnett.
För mer information
Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen
vendela.englund@slmk.org / 070 – 582 92 70
Scenario: Kärnvapenattack mot Stockholm
Ett kärnvapen på 100 kiloton (ett ”litet” kärnvapen) släpps över riksdagen.
Läs rapporten Förebygga är enda medicinen (2023).
- Inom en radie på drygt 1 kilometer från explosionsplatsen skulle människor utsättas för en dödlig dos strålning. I det området finns bland annat Sergels torg, Stockholm central, Gamla stan, Slussen och Stadshuset.
- Inom en radie på drygt 3 kilometer från explosionsplatsen skulle människor krossas av den kraftiga tryckvågen och byggnader och infrastruktur slås sönder. Bränder skulle uppstå och sprida sig när värmestrålningen får allt brännbart att fatta eld. I detta område ligger hela Stockholms innerstad.
- Inom en radie på drygt 4 kilometer skulle människor, som inte befinner sig i skydd av till exempel betongväggar, drabbas av fullhudsbrännskador, tidigare kallat tredje gradens brännskada, den svåraste graden av brännskada, på exponerad hud. De som tittar mot explosionen förblindas, varav många permanent.
- Ända upp till 9 kilometer från explosionen kan tryckvågen skada människor. Även i brinnande hus kan många människor få svåra brännskador.