Press: Underminera inte icke-spridningsavtalet! Sverige måste ta ansvar
När statsparterna till icke-spridningsavtalet nu möts i New York för den tredje förberedande konferensen inför översynen är det med en spänd förväntan. De senaste åren har inget slutdokument kunnat antas och förra året kom staterna inte ens överens om en sammanfattning av mötet. Läs vårt pressmeddelande!
Underminera inte icke-spridningsavtalet! Sverige måste ta ansvar
Icke-spridningsavtalet står inför stark press. Tyskland och Frankrike har uttryckt att de vill se en europeisk kärnvapenallians, Polen att de vill ha amerikanska kärnvapen på sitt territorium, forskare och politiker i Sverige har uttryckt en önskan om en nordisk kärnvapenallians och svenska kärnvapen. Allt detta skulle inte bara försvaga utan även bryta mot icke-spridningsavtalet, ett avtal som anses vara en hörnsten i internationell rätt.
När statsparterna till icke-spridningsavtalet nu möts i New York för den tredje förberedande konferensen inför översynen är det med en spänd förväntan. De senaste åren har inget slutdokument kunnat antas och förra året kom staterna inte ens överens om en sammanfattning av mötet.
– Det är en farlig och oansvarig retorik som förs av politiker och regeringsrepresentanter just nu. Vi har under lång tid sett att icke-spridningsavtalet trovärdighet skakats av kärnvapenstaten Rysslands invasion av Ukraina och hot om att använda kärnvapen, och nu senast den andra stora kärnvapenstaten USA:s oförutsägbarhet och hot om att återuppta kärnvapenprovsprängningar. En ytterligare aspekt är alla kärnvapenstaters ovilja att nedrusta, de har i över 50 år ignorerat sina åtaganden inom avtalet att förhandla om total nedrustning av alla kärnvapen, säger Josefin Lind generalsekreterare på Svenska Läkare mot Kärnvapen.
Alla icke-kärnvapenstater har juridiskt bindande åtaganden enligt icke-spridningsavtalet (NPT) att inte acceptera kontroll över kärnvapen. En spridning av kärnvapen skulle underminera icke-spridningsavtalet, som redan är under press. Utan detta avtal ökar risken att fler länder skaffar kärnvapen, vilket skulle göra Europa och världen till en ännu farligare plats.
– I år är det även 80 år sedan atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki och den förödelse, mänskliga lidande och död som dessa två bomber orsakade. Kärnvapnens humanitära konsekvenser är oöverskådliga och katastrofen omedelbar. Detta bör Sverige, som en humanitär stormakt påminna om och aldrig låta politiska poänger hindra att ta ställning för humanitet, folkrätt, multilateralism och livets okränkbarhet, fortsätter Josefin Lind.
Sverige som icke-kärnvapenstat och nybliven Natomedlem måste kräva att kärnvapenstaterna fullföljer sina åtaganden att nedrusta. Kärnvapenstaterna bör bland annat avkrävas att inför detta utfästa tydliga så kallade negativa säkerhetsgarantier gentemot icke-kärnvapenstaterna, alltså att de lovar att inte använda kärnvapen mot en icke-kärnvapenstat. Kärnvapenstaterna har ett ansvar att minska spänningarna i världen och kan göra så på flera olika sätt, till exempel anta en policy om no-first use.
Kontakt
Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen
josefin.lind@slmk.org / 073-803 05 07
Om Svenska Läkare mot Kärnvapen
Krig tar människoliv. Men i krigssituationer kan modern sjukvård och läkare fortfarande rädda många. Vid ett kärnvapenkrig försvinner den möjligheten. Vid ett kärnvapenkrig försvinner alla möjligheter. Därför arbetar vi för att avskaffa kärnvapen, innan de används igen. Läs mer om oss på SLMK.org.