Pressmeddelande: Ryssland provskjuter kärnvapenkapabel ballistisk robot

Rysslands president Vladimir Putin har ytterligare höjt tonläget genom att provskjuta en interkontinental ballistisk robot, kapabel att bära kärnvapen. Det skriver SVT idag. Den anses vara en av de största i Rysslands kärnvapenarsenal.

– Detta oerhört aggressiva beteende är utomordentligt farligt och ansvarslöst, säger Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen. För endast tre månader sedan stod Ryssland bakom ett uttalande om att ett kärnvapenkrig aldrig kan vinnas, och aldrig får utkämpas och nu hotar han omvärlden, för andra gången inom loppet av ett par månader, med en total kärnvapenkatastrof, fortsätter Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har kärnvapenhotet över ökat markant. I mars hotade Putin omvärlden med kärnvapen, om de skulle ingripa eller lägga sig i invasionen. Denna vecka upprepar han hotet, i samband med att provskjuta en av de största kärnvapenbärande robotarna i arsenalen.

– Även om det allra minsta kärnvapnet skulle avfyras mot en stad skulle katastrofen vara så stor att det inte finns något för oss som läkare att göra. Risken för eskalering är hög och kan leda till global kärnvapenutväxling. Omvärlden måste fördöma Putins hot och ta kraftfulla tag för att stoppa utvecklingen, säger Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Sverige har inte gått med i FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, det enda avtal som förbjuder hot om, och användning av kärnvapen. I juni kommer avtalets statsparter att träffas för första gången i Wien. Sverige har anmält att de kommer att observera statspartsmötet, tillsammans med Finland och Schweiz samt Natoländerna Norge och Tyskland.

– Att Sverige inte står bakom avtalet och kraftfullt förklarar detta beteende som oacceptabelt är oförståeligt. Alla människor som vill se en kärnvapenfri värld och anser att hota om att använda kärnvapen mot civila är förkastligt bör förstå vikten av att ansluta till det enda avtal som förbjuder detta beteende. Det säger Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Kontakt:
Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och specialist i allmänmedicin, 070-582 92 70, vendela.englund@slmk.org

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen, 073-803 05 07,
josefin.lind@slmk.org